Fransa’dan Yeni Kaledonya’ya: 3 ölümle sonuçlanan protestolar başladı.
Yeni Kaledonya’da Anayasa Reformu Protestoları: En Az Üç Ölü, Yüzlerce Yaralı
Fransa’nın deniz aşırı toprağı Yeni Kaledonya’da Ulusal Meclis’in seçim listeleri hakkındaki anayasa reformu onaylanmasının ardından şiddet patladı.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, en az üç kişinin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 100 polis ve jandarmanın yaralandığını doğruladı.
Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Avrupa Birliği hattında yeni bir gerilim: Küresel ticaret savaşı yaklaşıyor mu?
Yeni Kaledonya’da 1980’lerden beri yaşanan en büyük iç huzursuzluk, anayasa reformuna karşı yapılan protestolarla daha da derinleşti.
Araçların yakıldığı, ev ve işyerlerinin ateşe verildiği, okulların, kamu binalarının ve mağazaların yağmalandığı çatışmaların ardından sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Toplantılar yasaklandı, havaalanı ulaşıma kapatıldı.
Yeni Kaledonya, Avustralya ve Fiji arasında bulunuyor ve Pasifik bölgesinde stratejik bir konuma sahip. Fransa, bölgesel seçimlerde oy hakkı kazanan kişi sayısını artırarak bölgedeki gücünü korumaya çalışıyor.
1998 Noumea Anlaşması, Yeni Kaledonya’ya kademeli siyasi güç verilmesini öngörüyor ancak seçmen listeleri 1998’den bu yana güncellenmedi. Bu durum, adaya son 25 yılda yerleşenlerin oy kullanma hakkını kısıtlıyor ve ayrılıkçılar ile hükümet arasında ciddi bir gerilime sebep oluyor.