DÜNYA

CNN TÜRK’teki Röportajda Ukrayna Büyükelçisi: “Stratejimizi Değiştirdik, Savaşta Sizi Şaşırtacak Şeyler Olacak”

Büyükelçi Vasyl Bodnar ile Ukrayna’nın Durumu Üzerine Söyleşi

Ankara’dan merhaba. Son aylarda dünyanın yeniden Orta Doğu’ya odaklanması ile birlikte Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde savaş açtığı Ukrayna, ister istemez gölgede kaldı. Bu durum oradaki şiddeti, acıyı değiştirmedi; endişeleri pekiştirdi. Savaşın 2’nci yıldönümüne günler kala, sahadaki son durumu, bundan sonrasına dair beklentileri ve elbette Ankara ile Kiev arasındaki yakın ilişkileri Ukraynanın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar ile konuşacağız. Sayın Büyükelçi zaman ayırdığınız için çok teşekkürler.

Ukrayna’nın Savaştaki Son Durumu ve Beklentiler

Büşra Arslantaş: Sayın Büyükelçi, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı bu savaşın 2’nci yıldönümü yaklaşmışken sahadaki son durum nedir? Savaşın kilitlendiği, yenişememe durumu olduğu yönündeki genel kanıya katılır mısınız? Ve İsrail’in Gazze’deki katliamı Ukrayna’nın çabalarını, Batı desteğini ve bu savaşla ilgili algıyı nasıl etkiledi?

Vasyl Bodnar: Ne yazık ki savaş korkunç bir şey. Biz bu savaşı istemedik ama Rusya işgal etti ve biz de kendimizi savunuyoruz. Dolayısıyla bugün durum çok zor. Çünkü Rusya saldırılarına devam etmeye çalışıyor. Güçlerini yoğunlaştırdılar ve yeni bölgeler ele geçirmek için lokal saldırılar yapmaya çalışıyorlar. Biz savunmamızı sürdürüyoruz. Bu konuda dirençliyiz, taktiklerimizi değiştiriyoruz. Cumhurbaşkanımız ekibi değiştirdi. Genelkurmay başkanını değiştirdi. Cephede yeni sürprizler olacağına inanıyorum. Çünkü görevimiz topraklarımızı kurtarmak ve şu anda Ukrayna’nın neredeyse 4’te 1’i işgal altında.

Ve eğer birileri Ruslarla müzakere etmeyi öneriyorsa, bu Ukrayna topraklarını Ruslara bırakmak istedikleri anlamına gelir. Bu yüzden Ukraynalılar için kabul edilemez. Bizim görevimiz Rusları geri püskürtmek için güçlerimizi birleştirmek ve mümkün olduğunca güçlü durmak. Diğer taraftan ise bu sadece Ukrayna için bir tehdit değil, Karadeniz’in güvenliği için Avrupa’nın güvenliği içinde kilit önem taşıyor.

Bize mali kaynaklarla, askeri malzemelerle ve diğer şekillerde yardım eden tüm ortaklarımıza çok minnettarız. Çünkü bu fiili ya da hukuki olarak onların da çıkarına. Diğer yandan Gazze’yle bağlantılı olarak ise uluslararası ilginin bir ölçüde geri çekilmiş olması ve bazen sokaklarda insanların Ukrayna’daki savaş bitti mi? sorusuyla karşılaşıyoruz. Ancak ne yazık ki savaş bitmedi ve bence yakın zamanda da bitecek gibi durmuyor. Çünkü Rusların Ukrayna Devletini ve Ukrayna ulusunu yok etme niyeti var.

Ukrayna’nın Dersleri ve Stratejik Değişimler

Büşra Arslantaş: Sayın Büyükelçi söz ettiğiniz taktik değişimini, yeni sürprizleri soracağım ama öncesinde savaşta 3’üncü yıla girerken eminim ki Ukrayna geçen yılların değerlendirmesini yapmıştır. 2 yıllık süreçten çıkardığınız dersler nedir? Özellikle de geçen yıl haziran ayında başlayan ve olumsuz değerlendirilen karşı saldırınıza dair. Ve sizin de az önce değindiğiniz üzere Ukraynanın artık yeni bir genelkurmay başkanı var. Cumhurbaşkanı Zelenski’nin sözünü ettiği yeni stratejinin içeriği, yeni sürprizler, taktiksel değişimler ne olacak?

Vasyl Bodnar: Tüm sırlar, kamuoyu tarafından görülene kadar sır kalmaya devam edecek. Herhangi bir ipucu vermem doğru olmaz. Ancak yeni stratejimiz, bilişim sektörünün entegrasyonu, yeni teknolojilerin ve yapay zekanın kullanılması, özel taktiklerin kullanılması gibi unsurları içerecektir.

Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi, biz de kendi bağımsızlık mücadelemizde direniş göstereceğiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutukunu okuyorum ve aynı zaferin Ukrayna için de mümkün olduğuna inanıyorum.

Türkiye ve Ukrayna Savunma Sanayi İşbirliği

Büşra Arslantaş: Türkiye ile Ukrayna arasında savunma sanayi alanında gitgide derinleşen işbirliği, dronlar, motorlar ve dahası Bu Karadeniz ortaklığının sözünü ettiğiniz yeni stratejinizde yeri olacak mı?

Vasyl Bodnar: Türkiye ile savunma sanayi alanındaki işbirliğimiz, stratejik ortaklığımızın önemli bir boyutunu oluşturuyor. Bu işbirliği, yeni stratejimizde de yer alacak ve savaşta bize avantaj sağlayacak teknolojilerin ve ekipmanların kullanımını içerecektir. Özellikle Bayraktar TB2 gibi insansız hava araçları, Ukrayna’nın savaştaki kahramanları olmuştur.

Görüldüğü gibi Ukrayna’nın savaştaki durumu hakkında Büyükelçi Vasyl Bodnar ile yaptığımız söyleşiye göre Rusya’nın saldırıları devam ediyor ve Ukrayna halkı kendini savunmaya devam ediyor. Ukrayna’nın yeni stratejisi ise bilişim sektöründen yapay zekaya kadar birçok yenilikçi unsuru içeriyor. Ayrıca Türkiye ile Ukrayna arasındaki savunma sanayi işbirliği de savaşta Ukrayna’ya avantaj sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu