DÜNYA

Bilim insanları süper kütleli karadeliğin dönme hızını belirledi

MIT Astrofizikçileri, Kara Deliğin Dönme Hızını İlk Kez Hesapladı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Astrofizikçi Pasham Dheeraj liderliğindeki ekip, bir kara deliğin beslenmesi sırasında meydana gelen ışık parlamalarındaki değişikliklerin, dönen ve yalpalayan bir madde diski tarafından üretildiğini keşfetti.

Bu keşif, bilim insanlarına bir kara deliğin dönme hızını hesaplama fırsatı verdi; bu da evrendeki en karmaşık nesnelerden biri olan kara delikleri anlamak için yeni bir yaklaşım sunuyor.

Araştırma ekibi, birikim diskinin karadelik etrafındaki yıldızlardan çektiği gaz halindeki maddenin ışık hızının yüzde 25’inden daha az hızla döndüğünü belirledi. Bu, ışık hızının saniyede 299.792.458 metre olduğunu düşündüğümüzde oldukça yavaş bir dönme hızı olarak açığa çıktı.

Astrofizikçiler, bu bulgunun, gelecekte gökbilimcilerin kara delik dönme hızlarını genel olarak tahmin etmelerine ve bu dönüşlerin nasıl evrimleştiğini anlamalarına yardımcı olabileceğini belirtiyor. Süper kütleli kara deliklerin galaksilerdeki merkezi olarak tanımlandığı ve galaksilerin evriminde önemli bir rol oynadığı biliniyor. Bu yeni keşif, uzayın en gizemli ve heyecan verici oluşumlarından biri olan kara delikler hakkındaki anlayışımızı derinleştiriyor.

Pasham Dheeraj, gelecek yıllarda bu yöntemi kullanarak çeşitli sistemleri inceleyerek kara delik dönüşlerinin evrensel dağılımını anlamaya çalışacaklarını ve uzun zamandır süregelen bir sorunu çözme yolunda ilerleyeceklerini vurguluyor.

Kaynak: TRT Haber.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu