DÜNYA

Assange, ABD’ye iade edilmesine karşı itiraz hakkına sahip olacak.

Julian Assange’ın ABD’ye İadesiyle İlgili Dava Devam Ediyor

Londra Yüksek Mahkemesi, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iadesi hakkındaki dava sürecinde önemli bir karara imza attı.

Mahkeme, bugün görülen duruşmada Assange’ın ABD’ye iadesine ilişkin davada temyize gidebileceğine hükmetti. Bu karar, Assange’ın Birinci Anayasa Değişikliği’nde yer alan ifade özgürlüğü hakkına güvenemediği yönündeki iddiasının tam temyizi hak ettiğini belirtti.

Geçtiğimiz mart ayında mahkeme, Assange’ın yabancı uyruklu olduğu için ayrımcılığa uğrayabileceği endişesiyle temyiz için geçici izin vermiş ve ABD’den Assange’ın adil yargılanacağı ve idam edilmeyeceği konusunda güvence istemişti. Assange, bu duruşmaya katılmazken, avukatı sağlık nedenleriyle duruşmaya iştirak edemediğini belirtti.

Mahkemenin aleyhine bir karar vermesi durumunda İngiltere’de 13 yılı aşkın süredir devam eden hukuk mücadelesinin sonlanabileceği ve 24 saat içinde ABD’ye iade edilebileceği ifade edildi.

Assange destekçileri ise mahkeme dışında toplanarak özgürlük sloganları attı. Assange’ın eşi Stella, kararın bir dönüm noktası olduğunu belirterek, “Aile olarak rahatladık ama bu daha ne kadar devam edebilir? ABD, bu davayı derhal düşürmeli, zaman bunun için” dedi.

Julian Assange, WikiLeaks aracılığıyla ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçlara dair belgeleri 2010 yılında yayımlamıştı. Casuslukla suçlanan Assange, 2012’de Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınmış, 2019’da gözaltına alınarak cezaevine konulmuştu. Yüksek Mahkeme 2021’de Assange’ın ABD’ye iade edilebileceğine hükmetmiş, ancak karar Assange’ın avukatları tarafından 2022’de temyiz edilmişti. ABD, Assange’ı gizli belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle Casusluk Yasası kapsamında 18 suçlamayla yargılamak istiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu