SAĞLIK

Epilepsi vakalarının yarısı hala gizemini koruyor, nedeni belirsiz!

Nöroloji Uzmanı Epilepsi Hakkında Bilgi Verdi: Beynin Kendi Nöbet Oluşturma Potansiyeli Var

Epilepsi, beyinde tekrarlayan nöbetlerle seyreden kronik bir hastalıktır. Nöroloji uzmanı Dr. Asım Orujov, epileptik nöbetin beyin hücrelerinin anormal aktivasyonu sonucu ortaya çıkan geçici belirti ve bulgular olduğunu belirtti. Ancak tek bir nöbetin epilepsi teşhisi anlamına gelmediğine dikkat çekti.

Epilepsi, genetik kökeni olan, zihinsel, nörobiyolojik ve psikososyal faktörlerle seyredebilen bir hastalıktır. Dr. Orujov, epilepsinin nedenlerinin yapısal, genetik, enfeksiyonlara bağlı, metabolik ve bağışıklık sistemi ile ilgili olabileceğini söyledi. Ancak vakaların yaklaşık yüzde 50’sinde nedenin kesin olarak bilinmediğini belirtti.

Epilepsi genellikle çocukluk çağında ve ileri yaşlarda görülür. Nöbetler, bilinç, hareket, duyu, ruh hali veya diğer beyin işlevlerinde bozukluklar şeklinde ortaya çıkabilir. Ayrıca nöbetlere bağlı yaralanmalar, kırıklar ve morarmalar gibi sorunlarla beraber anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar da görülebilir.

Epilepsi teşhisi için hastanın nöbeti iyi bir şekilde tarif etmesi önemlidir. Elektroensefalografi (EEG), Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi tetkikler kullanılabilir. Dr. Orujov, epilepsi tedavisinde ilaçların nöbetleri kontrol altına aldığını ve hastaların nöbet devam ettiği sürece ilaç kullanmaları gerektiğini belirtti. Uygun durumlarda cerrahi tedavi de düşünülebilir.

Epilepsi hastalığının bazı nedenleri önlenebilir. Kafa travmalarını önlemek için düşmeler ve trafik kazalarının azaltılması önemlidir. Kardiyovasküler risk faktörlerinin kontrol altına alınması ve tütün ve alkol kullanımından kaçınılması da inme geçirme ve inmeyle ilişkili epilepsi riskini azaltabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu