Kanseri yenmiş bireylerden ilham verici bir çağrı: Hiçbir zaman pes etmeyin!
AÜ Hastanesi’nde Düzenlenen Etkinlikle Çocukluk Çağı Kanseri Farkındalığı Artırıldı
AÜ Hastanesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Polikliniği tarafından düzenlenen ’15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanseri Günü’ etkinliği büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında AÜ Hastanesi H Blok Atriumda kermes düzenlenirken, B Blok Mor Salon’da ise bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Banu Nur, Dr. Öğr. Üyesi Ali Ünal, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gökhan Ertosun, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Güler, Prof. Dr. Alphan Küpesiz, Doç. Dr. Funda Tayfun Küpesiz, kanseri yenerek tedavisi tamamlanan çocuklar ve aileleri katıldı.
Çocukluk Çağı Kanseri İle İlgili Bilgiler Paylaşıldı
Toplantıda, çocukluk çağı kanserlerinin dünya genelinde ve Türkiye’deki durumu hakkında bilgiler verildi. Prof. Dr. Elif Güler, çocukluk çağı kanserlerinin tüm kanser vakalarının yüzde 1,5 ile 2’sini oluşturduğunu belirtti. Dünya genelinde her yıl 400 bin çocuğun kanser teşhisi aldığını, ancak bu çocuklardan yaklaşık olarak yüzde 44’ünün teşhis alamadan hayatını kaybettiğini söyledi. Türkiye’de ise yılda 2800 ile 3200 arasında yeni çocukluk çağı kanseri vakasının teşhis edilmesini beklediklerini ifade etti.
Prof. Dr. Güler, çocukluk çağı kanserlerinin lösemi, lenfoma, beyin tümörleri ve böbrek tümörleri gibi çeşitli türlerde görüldüğünü belirtti. Bu kanserlerin yetişkin kanserlerinden farklı olduğunu ve tedavi sürecinin uzun ve zorlu olduğunu vurguladı. Çocukların tedavide çocuk onkoloji merkezlerinde uzman bir ekip tarafından takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Erken Belirtiler ve Tedavide Kök Hücre Nakli
Doç. Dr. Funda Tayfun Küphesiz, çocuklarda kanser belirtilerinin erken fark edilmesinin çok önemli olduğunu aktardı. Halsizlik, solukluk, yorgunluk, gece terlemeleri, kilo kaybı gibi belirtilerin uyarıcı olabileceğini belirtti. Ayrıca vücutta ele gelen bir kitle, çarpmadan kaynaklanan morluklar, hareket yetilerinin kaybedilmesi gibi durumların da önemli ipuçları olduğunu ifade etti. Bu belirtiler olduğunda sağlık hizmet sunucusuna başvurulması ve kanser olup olmadığının en azından araştırılması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Alphan Küphesiz ise çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinde kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi gibi yöntemlerin kullanıldığını belirtti. Yüksek riskli vakalarda kemik iliği nakli gerekebileceğini, bu yüzden Türkkök ve Kızılay ile işbirliği yapıldığını ifade etti. Kök hücre naklinin çocukluk çağı kanserlerinde önemli bir tedavi yöntemi olduğunu ve bu konuda yüksek başarılara sahip olduklarını belirtti.
Yenilenen Çocuklar Umudu Paylaştı
Seminere katılan ve kanseri yenen Merve Yıldırım, katılımcılara umut dolu bir mesaj verdi. Pes etmemek ve umudu kaybetmemek gerektiğini vurgulayan Yıldırım, çocukluk çağı kanseriyle mücadele eden herkese moral vermek için etkinliklerin düzenlenmesinin önemli olduğunu söyledi.