Dijital sanat, gençlere özgürlük alanı sunarak yaratıcılık kapılarını aralıyor
Sınırsız Yaratıcılık: Türkiye’deki Dijital Sanatçılar
Son yıllarda Türkiye dijital sanat alanında yetenekli sanatçılar yetiştirmeye devam ediyor. Aypera ve Deniz Yılmaz gibi projelerde yer alan Bager Akbaya, dijital sanatın önemli temsilcilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Akbaya’ya göre, gençlerin sınırlarla karşılaşmadan yaratıcılıklarını sergileyebilecekleri sınırsız bir alan sunması, Türkiye’deki dijital sanatın gelişmesine büyük katkı sağlıyor.
Akbaya’ya göre, Türkiye’nin gerçeklik algısı dijital sanatın ilerlemesinde önemli bir rol oynadı. Türkiye’de açık ve şeffaf olmanın ödüllendirilmediği, hatta cezalandırıldığı bir kültürün hüküm sürdüğünü belirten Akbaya, “Burası böyle konuşmak için uygun bir yer değil!” gibi söylemlerle gençlerin dürüstlüğünü bastırdığımızı ifade ediyor. Ancak Akbaya, Türkiye’deki dijital sanatçıların bu sınırlamalarla büyüdüğünü ve 90’ların korsan bilgi döneminde bu engelleri aştıklarını söylüyor.
Gençlerin geleneksel Türk sanatında üretim yaptıklarında sürekli sınırlar ve yasaklarla karşılaştığını belirten Akbaya, bu sebeple dijital sanat gibi köksüz bir alanda kendilerini daha özgür hissettiklerini vurguluyor. Bager Akbaya, gençlerin bu özgürlükle birlikte coşkuya kapıldığını ve dijital sanatın deneylere açık bir alan oluşturduğunu ifade ediyor. Bu durumun da Murat Pak, Refik Anadol, Memo Akten, Candaş Şişman gibi başarılı sanatçıların dünya çapında tanınmasını sağladığını belirtiyor.
Akbaya’nın gençlere tavsiyesi ise şu şekilde: “Yaşlıları (ben dahil) dinlemesinler, ancak onları izleyerek ihtiyaçlarını anlasınlar. Üretmek, sorgulamak, tartışmak. Kendi ortamlarını yaratmak için başkalarına bel bağlamadan şanslarını denemeleri gerekiyor.”