GÜN ORTASI

Kaplumbağalarla Dans Eden Bir Adamın İlham Verici Hikayesi: Tablo, Doğayla Uyumun Gücünü Gösteriyor

Kaplumbağa Terbiyecisi Hikayesi

Kaplumbağa terbiyecisi hikayesi, Osman Hamdi Bey’in ünlü tablosu olan “Kaplumbağa Terbiyecisi”nin arkasında yatan bir dizi olayı anlatır. Bu eser, Osmanlı ve Türk resim sanatının önemli ve değerli bir örneği olarak bilinir. Tablodaki figürün Osman Hamdi Bey’in kendisi olduğu bilinir. Tablonun hikayesi ise şu şekilde özetlenebilir:

1960 yılında, Sanat Tarihçisi Mustafa Cezar bir araştırma yapar ve İstanbul’daki bir konakta değerli sanat eserleri olduğunu keşfeder. Konak sahibi ise ünlü iş adamı Saim Birkök’tür. Mustafa Cezar, Birkök’ün hapishanede olduğunu öğrenir ve onu ikna etmek için konağa gider. Birkök, evlatlık oğlunu öldürdüğü için hapiste olduğu için Cezar’ı konağa giriş yapmaya razı eder. Bu konaktan “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosu dahil olmak üzere 40 eser çıkarılır ve Resim ve Heykel Müzesi’ne devredilir.

20 yıl sonra, tablo işadamı Erol Aksoy tarafından 1 milyon dolara satın alınır ve İktisat Bankası koleksiyonuna eklenir. Ancak İktisat Bankası iflas ettiğinde, TMSF tarafından el konulur ve açık artırmayla satılır. Pera Müzesi ve İstanbul Modern arasında yapılan müzayede sonucunda bu tablo ülkemizin en pahalı tablosu olarak tanımlanır.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu Hikayesi

“Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosu, Osman Hamdi Bey’in insanları sanata yakınlaştırmayı hedeflediği bir dönemde yaratılmıştır. Osman Hamdi Bey, evcilleştirilemeyen kaplumbağalara ilgi duyduğu için bu tabloyu yapmıştır. Tabloda dikkat çeken detaylar arasında Osman Hamdi Bey’in kendisini tasvir etmesi, kaplumbağaların sayısı ve tablodaki yazı yer almaktadır.

Bir versiyonda, Osman Hamdi Bey kendisini derviş olarak tasvir ederken, diğer versiyonda kendisini kaplumbağa terbiyecisi olarak göstermiştir. Kaplumbağaların sayısı ilk sürümde beş iken, ikinci sürümde altıya çıkmıştır ve önlerine bir su kabı eklenmiştir. Tablodaki yazı ise “Yüreklerin şifası Hz. Muhammed ile buluşmaktadır” şeklindedir.

Osman Hamdi Bey, bu tablosuyla yaşamın yoruculuğunu ve sahip olduğu bilgi ve birikimi kaplumbağa olarak tasvir ettiği kişiye aktarmayı amaçlamıştır. Pencere tarafından gelen ışığın geleceğe yönelik bir hayatın anlamını ifade ettiğini düşünmüştür.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu’nun İfadesi

“Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosunun neyi ifade ettiği konusunda farklı iddialar bulunmaktadır. Bir iddiaya göre, Osman Hamdi Bey kendisini derviş ve kaplumbağa terbiyecisi olarak tasvir etmiş ve bu tablo aracılığıyla insanları eğitmeye çalışmıştır.

Diğer bir iddiaya göre ise Osman Hamdi Bey, kaplumbağaları halkı temsil ederken, kendisini sanatla eğitmeye çalışan bir figür olarak tasvir etmiştir. Tablodaki enstrüman da bu fikri desteklemektedir.

Özet olarak, “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosu Osman Hamdi Bey’in insanları sanata yakınlaştırmayı amaçladığı bir dönemde yaratılmış ve farklı iddialara göre çeşitli mesajları ifade etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu