EKONOMİ

Türk savunma sanayisi, 10,2 milyar dolarlık anlaşmaları yurt dışında imzaladı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının Düzenlediği Konferansta Türkiye’nin Savunma Sanayi Gelişmeleri Anlatıldı

Antalya’da düzenlenen ‘Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı’nda ikinci gün heyecanı yaşandı. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye’nin savunma sanayisindeki son gelişmeler hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Prof. Dr. Haluk Görgün, uluslararası ilişkiler ve siyaset konusuna da değinerek, Rusya-Ukrayna savaşı ile NATO ve Avrupa’nın unutulan konvansiyonel tehditleri yeniden gündeme taşıdığını vurguladı. Dünyadaki güvenlik ortamı göz önüne alındığında, Ukrayna dışında 56 ülkede silahlı çatışmaların yaşandığını belirten Prof. Dr. Güngör, bu çatışmalarda 2022 yılı itibarıyla 10 binin üzerinde can kaybı yaşandığını açıkladı.

Prof. Dr. Haluk Güngör, NATO’nun Vilnius Zirvesi’nde alınan kararları da paylaşarak, müttefik ülkelerin Rusya-Ukrayna savaşından çıkarılan dersler ışığında önemli bir bildirge üzerinde anlaştıklarını belirtti. Bu bildirgeyle, savunma sanayisinde hızlı adapte olmanın hedeflendiğini ifade etti.

Prof. Dr. Güngör’ün vurguladığı noktalardan biri de NATO’nun üç önemli dersiydi. Bunlar, konvansiyonel tehditlere karşı hızlı üretim ve teslimat kapasitesi oluşturulması, müttefikler arasında iş birliğinin artırılması ve üretilen ekipmanların uyumluluğunun sağlanmasıydı.

Ayrıca, Prof. Dr. Güngör, Türk firmalarına NATO ihalelerine katılım çağrısında bulunarak, NATO’nun büyüklüğünü ve önemini vurguladı. Türk savunma sanayisinin uluslararası alanda hızla büyüdüğünü belirterek, NATO pazarında yer edinmenin önemine dikkat çekti.

Savunma Sanayii Başkanı, son olarak SIPRI Top 100 listesinde Türkiye’den dört firmanın yer aldığını açıkladı. Türkiye’nin savunma sanayisindeki yükselişini vurgulayan Prof. Dr. Güngör, ülkenin dünya çapında saygın bir konuma geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Haluk Güngör’ün konuşmasında Türkiye’nin savunma sanayisindeki son 22 yıldaki gelişimi de ele alındı. Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatındaki artış ve uluslararası alandaki başarısı katılımcıların ilgisini çekti.

Konferansın yarınki kapanış konuşmalarıyla sona ereceği belirtildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu