Yeraltı kelimesinin doğru yazımı nasıldır? – Yeraltı veya Yer Altı?
Yeraltı Nasıl Yazılır? Yer Altı TDK Doğru Yazılışı
Günlük konuşmalar, yazışmalar, gazete, televizyon ve internet gibi mecralarda sıklıkla kullanılan yer altı kelimesinin nasıl yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. Türk Dil Kurumu’na göre yer altı sözcüğünün doğru yazılışı şu şekildedir: Yer Altı
Dil bilgisi kurallarına göre Türkçede birleşim isimler ayrı değil bitişik yazılır. Ancak her kuralda olduğu gibi bu kuralda da belli başlı istisnalar vardır. Türkçede somut olarak yer bildiren tüm kelimelerde “altı” ve “üstü” sözcükleri ayrı yazılır.
Örnekler:
- Bilinçaltı – Bilinçaltı kelimesinin bitişik yazılmasının nedeni, bilinç kavramının somut değil soyut olmasıdır. Bu nedenle “altı” kelimesi “bilinç” ile bitişik yazılır.
- Köprü Altı – Köprü altı kelimesinin ise tıpkı yer altı sözcüğü gibi ayrı yazılması gerekir. Çünkü köprü, soyut değil somut bir kelimedir.
- Ayakaltı – Ayak altı kelimesi, çok kişinin gelip geçtiği mekan, ortalık yer, uğrak yeri gibi anlamlara gelir. Bu kelimede “ayak” kelimesi gerçek değil mecaz anlamında kullanıldığı için kelimenin bitişik yazılması gerekir.
Yer altı mı Yeraltı mı? Nasıl Yazılır?
Türkçede birkaç istisna dışında tüm birleşik isimler bitişik yazılır. Yer alt kelimesi de birleşik isim olmasına rağmen, somut olarak bir mekandan bahsedilmediği için ayrı yazılması gerekir.
Yer altı kelimesinin içinde yer aldığı tüm isim tamlamaları da birbirinden ayrı yazılmalıdır.
Örnekler:
- Yer altı istasyonu
- Yer altı edebiyatı
- Yer altı dünyası