GÜNDEM

Marmaris’te Coğrafi İşaretli Yer Fıstığı Ekimi Gerçekleştirildi

Coğrafi İşaretli Marmaris Yer Fıstığı Ekimi Programı

Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Serap Aksel ve birçok vatandaşın katılımıyla gerçekleşen Coğrafi İşaretli Marmaris Yer Fıstığı Ekimi programı büyük ilgi gördü.

Kaymakam Kaya’nın bereketli bir ekim dileyerek başlattığı etkinlikte, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Serap Aksel de yer fıstığı ekim işlemlerini gerçekleştirdi.

Nejmettin Kaya, yerfıstığının baklagiller familyasından, tek yıllık ve yazlık bir sıcak iklim bitkisi olduğunu belirterek, meyvelerini toprak altında oluşturmasıyla diğer bitkilerden ayrıldığını vurguladı. Yüksek yağ içeriğiyle yağlı tohumlu bitkiler grubuna dahil edilen yerfıstığının sahip olduğu protein içeriğinin oldukça zengin olduğunu ifade etti.

Yerfıstığının Türkiye’ye girişi ile ilgili bilgiler veren Nejmettin Kaya, 1827 yılında Libya’dan getirilen bir miktar tohumun Selanik ve İstanbul gibi farklı bölgelerde denemelere tabi tutulduğunu aktardı. Türkiye’de toprak sıcaklığının ekim zamanını belirlemede kritik bir rol oynadığını vurgulayan Kaya, yerfıstığının en iyi verimi alabilmesi için münavebe sistemine de dikkat çekti.

Marmaris’te coğrafi işaret alan ‘Marmaris Yer Fıstığı’nın ekim miktarının 32 dekar olduğunu belirten Nejmettin Kaya, dekara 8 kg ekim yapılarak yaklaşık 250 kilogram verim alındığını açıkladı. 21 Eylül 2022 tarihinde coğrafi işaretini alan Marmaris Yer Fıstığı’nın, bölgedeki ekonomiye ve tarıma katkı sağlaması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu