DÜNYA

İbrahim Reisi’nin Kim Olduğunu Anlatan Haber Başlığı: “İbrahim Reisi Kimdi ve Neden Önemliydi?”

1981’den Bu Yana Bürokraside Görev Yapıyordu

Yoksul insanlar ve daha düşük ondalıklar için sosyal eşitsizliği azaltmak istiyorsak, yardımlar üç katına çıkarılmalı ve diğer yandan lüks yaşam tarzı ve astronomik maaşlar kontrol edilmelidir. İktidara böyle geldi. Yaşamı bir helikopter kazasıyla sonlandı. İran’da aşırı muhafazakar vesertlik yanlısı olarak tanınmıştı. Kendisinden daha ılımlı olan Hasan Ruhani’yi cumhurbaşkanlığı seçiminde geride bıraktı.

İran’da Kereç Savcısı Olarak Göreve Başladı: Reisi’nin Geçmişi

1981’de Kereç Savcısı olarak görevine başladı. Görevinde hızla yükselen Reisi, kısa sürede Tahran Başsavcı Vekilliği makamına oturdu. Devrimin ilk yıllarının en önemli figürlerindendi. Rejim muhalifleri tarafından Ölüm Komitesi olarak adlandırılan 4 kişilik heyette yer aldı. Muhaliflerce Katliam Ayatullahı olarak adlandırıldı. Döneminde rejim karşıtı 3 bin kişinin idam edildiği tahmin ediliyor.

Mahsa Amini Protestolarında Hedefteydi: Reisi ve Protestolar

2021 yılında iktidara gelmesinin ardından İran’ın zorlu dönemlerinin Cumhurbaşkanı oldu. Özellikle başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle Mahsa Amini’nin protestoları döneminde. Reisi, başörtüsü zorunluluğunun sorgulandığı dönemde de en sert açıklamaları yapan liderdi. Bugün yaptırımları ve kaosu aynı madalyonun iki yüzü olarak görüyoruz. İkiyüzlülük ve kaos aynı madalyonun iki yüzü. Ülkede kaos yaratmak ve insanların güvenliğini tehlikeye atmak isteyenler kabul edilemez. Bayan Amini’nin ölümünü bahane ediyorlar demişti.

İran Cumhurbaşkanı Reisi Suikast Kurbanı Mı Oldu?

Reisi’nin ölümü ise karmaşık bir atmosferde yaşandı. Tam da İran’ın geçen ay İsrail’e eşi görülmemiş bir insansız hava aracı ve füze saldırısı başlattığı zamanda. Şimdi İsrail’in ölümlü kazada payı olup olmadığına dair tartışmalar sürüyor.

İran’ın Yeni Cumhurbaşkanı Kim Olur?

İran’ın yeni cumhurbaşkanı kim olur? İşte adı geçen olası adaylar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu