MANŞETLER

Depresyonun nedeni DNA’da saklı virüsler olabilir mi?

İngiltere’deki King’s College Araştırmacıları DNA’daki Antik Enfeksiyonların Beyinde Psikiyatrik Bozukluklara Katkıda Bulunduğunu Tespit Etti

The Independent gazetesinde yer alan habere göre, King’s College’dan araştırmacılar, insan genomunun yüzde 8’inin antik enfeksiyonlardan kaynaklanan DNA dizilerinden oluştuğunu ortaya koydu. Bu enfeksiyonların bazılarının şizofreni, bipolar bozukluk ve depresyon gibi rahatsızlıklara yatkınlık oluşturabileceği belirlendi.

Araştırmacılar, İnsan Endojen Retrovirüsleri (HERV) adı verilen eski viral enfeksiyonların insan DNA’sının bir parçasını oluşturduğunu keşfettiler. Bu fosil virüslerin uzun yıllar boyunca işlevsiz olduğu düşünülse de yapılan çalışmalar, bu viral dizilerin DNA’da bulunduğu konumun psikiyatrik bozukluklarla ilişkili olabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, psikiyatrik bozuklukları olan ve olmayan insanlar üzerinde yapılan geniş çaplı çalışmaları inceleyerek ve 800’den fazla otopsi beyin örneği üzerinde çalışarak bu viral dizilerin rolünü belirlemeye çalıştılar. Yapılan çalışma, belirli HERV dizilerinin psikiyatrik bozukluklara genetik duyarlılık oluşturabileceğini gösteren ilk araştırma olarak kaydedildi.

King’s College Psikiyatri, Psikoloji ve Nörobilim Enstitüsü’nden Dr. Timothy Powell, bu çalışmanın insan genomundaki eski viral dizilerin psikiyatrik bozukluklar için genetik duyarlılık sağladığını ortaya koymak adına yeni ve güçlü bir yaklaşım sunduğunu belirtti. Powell ayrıca, bu viral dizilerin belirli psikiyatrik bozukluklarla ilişkili olduğunu ve insan beyninde beklenenden önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Benzer şekilde, King’s College’dan araştırma görevlisi Dr. Rodrigo Duarte, psikiyatrik bozuklukların genetik bileşenlere sahip olduğunu ve bu viral dizilere ilişkin çalışmalarının beş dizinin tanımlanmasına olanak sağladığını açıkladı. Aynı zamanda, ABD’deki Feinstein Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Douglas Nixon, bu keşiflerin ruh sağlığı araştırmalarında devrim yaratabileceğine ve psikiyatrik bozuklukların tedavisi ve teşhisi için yeni yöntemler geliştirme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Bu çalışmalar, insan genomundaki eski viral dizilerin psikiyatrik bozukluklara etkilerini anlamak ve tedavi yöntemlerinde devrim yaratmak adına önemli bir adımı temsil ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu