YAŞAM

Dünya’nın En Büyük Okyanusu Hangısı? İşte Dünya’nın En Büyük Okyanusları…

Dünyanın En Büyük Okyanusu: Pasifik Okyanusu

Pasifik Okyanusu, Dünya yüzeyinin yaklaşık 1/3’ünü kaplayan devasa bir su kütlesidir. Küresel su yüzeyinin yaklaşık %46’sını oluşturarak dünyanın en büyük okyanusudur. Ortalama derinliği 4.280 m olan Pasifik Okyanusu’nun Challenger Deep adlı en derin noktası 10.994 metreye (36.070 fit) kadar inmektedir.

Pasifik Okyanusu, Kuzey ve Güney Amerika, Asya ve Avustralya kıtaları ile sınır komşusudur. Adını, barışçıl anlamına gelen “Pasifik” terimini kullanan Portekizli kaşif Ferdinand Magellan’dan almıştır. Mevcut tüm okyanuslar arasında en eski olan Pasifik Okyanusu, 200 milyon yıl öncesine dayanan kayalara ev sahipliği yapmaktadır.

Okyanus havzası, 25.000’in üzerinde adaya ve 228.450’den fazla türe ev sahipliği yapmaktadır. Deniz ayıları, katil balinalar, penguenler ve köpekbalıkları gibi birçok canlı türüne ev sahipliği yapar. Ayrıca, sınırlardaki kıtaları ve denizleri birbirine bağlayan pek çok nakliye yoluna da sahiptir.

Dünya’nın En Büyük Okyanusları Listesi:

  1. Atlantik Okyanusu: Dünya yüzeyinin yaklaşık %20’sini kaplayan en büyük 2. okyanustur. Avrupa, Amerika ve Afrika kıtaları ile sınır komşusudur.
  2. Hint Okyanusu: Dünya yüzeyinin %19,8’ini oluşturan üçüncü sırada yer alır. Doğu Afrika, Asya ve batı Avustralya’daki ülkeler ile komşudur.
  3. Güney Okyanusu: Antarktika’yı çevreleyen ve ortalama derinliği 3.270 m olan 4. en büyük okyanustur. Foklar, penguenler ve balinalar gibi birçok canlıya ev sahipliği yapar.
  4. Kuzey Buz Denizi (Arktik Okyanusu): Dünyanın en küçük, en sığ ve en soğuk okyanusudur. Kuzey kutup bölgesinde yer alır ve çeşitli adalar ile canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Dünyanın En Büyük Kuşu Hangisidir?

Dünya’nın en büyük kuşlarının türleri ve özellikleri hakkında bilgi almak için takipte kalın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu