EKONOMİ

Türkiye ve Çin Arasında Enerji Dönüşümü Anlaşması İmzalandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çin’de Enerji ve Madencilik Sektöründe Önemli Temaslarda Bulundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD ziyaretinin ardından Çin’de kritik görüşmeler gerçekleştirdi. Bakan Bayraktar, Çin’in en büyük enerji firmalarından olan SPIC şirketiyle Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda nükleer ve yenilenebilir enerji projelerini ele aldı.

Bayraktar, Çin Doğal Kaynaklar Bakanı Wang Guanghua ile doğal kaynaklar ve madencilik alanlarında iş birliğini geliştirme kararı aldı. Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Zhang Jianhua ile yapılan görüşme sonrasında Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.

Çinli enerji şirketleriyle yapılan görüşmelerde, Türkiye’deki yeni yatırım fırsatları ve nükleer enerji alanındaki iş birliği olanakları ele alındı. Bayraktar, enerji depolama sistemleri konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden CATL heyetiyle batarya depolama fabrikası kurma konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Türkiye’deki CMEC Şirketi Başkanı Wang Bo ve heyetiyle gerçekleştirilen görüşmede ise potansiyel projeler masaya yatırıldı. ENERGY CHINA ve POWERCHINA gibi dev şirketlerle yapılan görüşmelerde büyük ölçekli yenilenebilir enerji yatırımları ve yeşil hidrojen konuları ele alındı.

ABD ziyareti kapsamında Türkiye ile ABD arasında Enerji ve İklim Diyaloğu Programı başlatıldı. Bakan Bayraktar, Türkiye’nin gaz ihtiyacını karşılamak için ExxonMobil ile yapılan LNG tedarik anlaşmasının imza törenine katıldı. Somut projelerin kısa sürede hayata geçirilmesi hedefleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu