EKONOMİ

Türk Eximbank, 285,7 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı.

Türk Eximbank Yeşil Enerji Projesi İçin 285,7 Milyon Dolarlık Kredi Anlaşması İmzaladı

Türk Eximbank, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) garantisi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı karşı garantisi altında 7 Mayıs tarihinde 285,7 milyon dolarlık sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı.

Anlaşma, ING, Standard Chartered ve Société Générale’nin katılımıyla gerçekleşen 10 yıl vadeli kredi; Euro ve ABD Doları cinsinden kredi dilimleri ile first-loss ve parri passu garanti şekillerini içeriyor. Bu özel kredi, AIIB tarafından sağlanan ilk garantili işlem özelliği taşıyan fon kapsamında, ihracatçı firmaların yenilenebilir enerji üretimi ve su/enerji verimliliği odaklı yeşil yatırımlarına uzun vadeli finansman imkanı sunacak.

Ayrıca, faaliyetlerinde kadın çalışanları veya kadın yöneticileri destekleyen işletmeler önceliklendirilecek. Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, AIIB garantisi altında gerçekleşen yeşil odaklı bu yenilikçi işlemle Türk işletmelerinin yeşil dönüşüm faaliyetlerine destek olacaklarını belirtti.

AIIB’nin Yatırım Operasyonları Genel Müdürü Najeeb Haider, Türk Eximbank ile gerçekleştirdikleri iş birliğinin, yeşil yatırım projelerine sunduğu finansman ile çığır açıcı bir başarı olduğunu vurguladı. Bu iş birliği, AIIB’nin yeşil yatırımlara yönelik stratejik odaklılığının bir örneği niteliğinde.

ING Türkiye Genel Müdürü Alper Gökgöz, sürdürülebilir finansman alanında ING’nin ülkemize aktardığı deneyimi ve uzmanlığı vurgulayarak, yeşil ekonomiye geçiş ve kadın güçlendirme konularında desteklerini sürdürdüklerini belirtti.

Standard Chartered Global Head of Structured Export Finance Direktörü Faruq Muhammad, Türk Eximbank’ın yenilenebilir enerji projeleri için AIIB garantili yeşil işlemde koordinatör olarak görev yapmanın gururunu taşıdıklarını ifade etti.

Société Generale Development & Structured Export Finance, Asya, Amerika ve Türkiye Direktörü Laurent EURIN ise, Türk Eximbank’a sağladıkları kritik finansman desteğinin AIIB’nin katkısıyla yeşil altyapıya olan desteğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Bu iş birliğinin, yenilikçi finansal araçlar kullanılarak gerçekleştirilen ilk finansman işlemi olması Société Generale için gurur kaynağı olarak belirtildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu