MANŞETLER

Erdoğan, yardımcı cumhurbaşkanıyla buluştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Vekili Muhbir ile Telefon Görüşmesi Yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Vekili Muhammed Muhbir ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada Erdoğan’ın, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın yaşamını yitirdiği elim helikopter kazası nedeniyle üzüntülerini ilettiğini, taziyelerini sunduğunu ve sabır dilediğini belirtildi. Türkiye’nin bu zor zamanda İran’ın yanında olduğunu ve acılarını paylaştığını vurgulayan Erdoğan, komşuluk ve kardeşlik hukukunun gereğini yerine getirmeye devam edeceklerini ifade etti.

Erdoğan ayrıca Reisi ve Abdullahiyan’ın Türkiye ve İran ilişkilerine katkılarının unutulmayacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Reisi’nin güney sınırındaki baraj açılış töreninden dönüşte helikopter kazası geçirdiği ve hayatını kaybettiği belirtildi. İran’ın talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akıncı insansız hava aracını (İHA) görevlendirdi. İHA tarafından tespit edilen helikopter enkazının koordinatları İran makamlarıyla paylaşıldı, ancak kurtulan olmadığı belirlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’la dayanışma içinde olduklarını bir kez daha vurguladığı bu görüşmenin ardından, İran’da yeni bir cumhurbaşkanı seçimi için hazırlıkların başladığı ve ülkede geçici cumhurbaşkanı olarak Muhammed Muhbir’in görevlendirildiği belirtildi. İran Anayasası gereği, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi için belirli bir kurulun düzenlemeler yapması gerekiyor. Gelecek cumhurbaşkanı adayları ise halk tarafından seçilecek. Bu süreçte İran halkının yanında olan Türkiye’nin desteğinin devam edeceği bildirildi.

*Haberin görseli AA tarafından servis edilmiştir, arşivdendir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu