GÜN ORTASI

Rüzgar ve güneş enerjisinin Türkiye’nin enerji yapısındaki rolü son 10 yılda 8 kat arttı, Barış Erdeniz’den açıklama geldi.

Barış Erdeniz’den Elektrik Sektöründe Önemli Açıklamalar

Barış Erdeniz, Türkiye’nin kurulu gücü içerisinde rüzgar ve güneşin payının son 10 yılda 8 kat arttığına dikkat çekti. Güneydoğu’da kaçak elektrik kullanım oranının düşürülmesinin Türkiye ekonomisine yılda 29 milyar lira katkı sağladığını ifade etti.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin 25. yıldönümü toplantısında yapılan açıklamada Türkiye’nin enerji dönüşümü ve arz güvenliği konuları ele alındı. ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz, elektrik faturalarının yatay seyrini korumak için devletin sübvansiyon ihtiyacının 5,7 milyar dolara ulaşacağını belirtti.

Erdeniz, Türkiye’nin enerji planları doğrultusunda 2035 yılında elektrik tüketiminde yüzde 55 artış öngörüldüğünü ve rüzgar ve güneşin kurulu güç içindeki payının artacağını vurguladı. Enerji dönüşümünde sürdürülebilir fiyat politikalarının önemine değindi.

Yeşil dönüşümün finansmanı için sürdürülebilir fiyat politikasına ihtiyaç olduğunu belirten Barış Erdeniz, şebekenin yeşil ve dijital dönüşümünün hızla gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Elektrik sektörünün Türkiye ekonomisindeki öneminden bahseden Erdeniz, Türkiye’nin elektrik ekosisteminin 915 milyar TL’ye ulaştığını ve bu sektörün gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 3,5’ini oluşturduğunu aktardı.

56 milyon aboneye kesintisiz ve kaliteli elektrik dağıtımı sağlamakla mükellef olduklarını belirten Erdeniz, sektörün Türkiye ekonomisine 29 milyar dolarlık katkı sağladığını vurguladı.

Barış Erdeniz, elektrifikasyonun talep artışının dinamosu olduğunu söyleyerek, elektrikli araçlar ve şarj istasyonlarının artmasıyla şebeke yatırımlarının öneminin arttığını belirtti.

Güneydoğu’da kaçak elektrik oranının düşüş sağlanmasının Türkiye ekonomisine 29 milyar lira katkı sağladığını aktaran Erdeniz, elektrik sektöründeki gelişmeler ve sürdürülebilir fiyat politikalarının önemine dikkat çekti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu