Mantar zehirlenmesi, karaciğer yetmezliği ve hatta ölüm riski taşıyor
Mantar Sezonu Açıldı: Doğada Yetişen Mantarlar Tehlikeli Olabilir!
Mevsim yağışlarının başlamasıyla beraber mantarlar da doğada kendini göstermeye başladı. Doğal ortamda bilinçsizce toplanan ve zehirli olduğu bilinmeyen mantarlar, tüketildiği takdirde telafisi olmayan ölümcül sağlık problemlerine neden oluyor. Zengin protein içeriği ile ete alternatif olarak gösterilen mantar, yağışların bol olduğu bu günlerde hem çok yetişiyor hem de vatandaşlardan rağbet görüyor.
Kültür mantarından daha lezzetli de olsa doğal mantarlar, zehirlenme riskini de beraberinde taşıyor. Mantar çeşidinin çok fazla olduğu bu dönemde hangi mantarın zehirli hangi mantarın zehirsiz olduğu bazen karıştırılabiliyor. Bilinçsizce tüketilen mantarlar zehirlenme ile birlikte ölümcül sağlık problemlerine neden oluyor. Uzmanlar çeşidi bilinse bile doğada toplanan mantarların kesinlikle tüketilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.
Ülkemizde sonbahar ve ilkbahar aylarında yağmurların artmasıyla mantar kaynakları zehirlenme vakalarında artış gözlemlendiğini belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Tolga Aydın, mantar zehirlenme belirtilerinin 2 ila 6 saat içerisinde kendini gösterdiğini ve ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Karaciğer yetmezliği ve acil karaciğer nakli gerektiren vakaların da arttığını belirtti.
Vatandaşlar da konuya dikkat çekerek doğada toplanan mantarların bilinçsizce tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor. Muzaffer Bayat, her mantarın zehirli olup olmadığını bilemediklerini söyleyerek temkinli olunması gerektiğini savunurken, Halit Bozkurt ise her bulunan mantarın tüketilmemesini ve daha temkinli olunmasını öneriyor. Sağlık açısından daha güvenli olmak adına kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Mantarların doğru şekilde tanınması ve tüketilmesi, zehirlenme riskini azaltabilir. Bu nedenle doğadan toplanan mantarları tüketmeden önce mutlaka uzman görüşü alınmalıdır.