TÜRKİYE

Türkiye’nin ilk nükleer santrali için devreye giriş tarihi açıklandı!

Akkuyu Nükleer Güç Santralinde Çalışmalar 24 Saat Esasına Göre Devam Ediyor

Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nda enerji açığına katkı sağlayacak olan çalışmalar, 24 saat esasına göre sürüyor. İnşaat ve Üretim Organizasyonu Direktörü Denis Sezemin, yürütülen çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Akkuyu Nükleer AŞ İnşaat ve Üretim Organizasyonu Direktörü Denis Sezemin, onaylanan proje takvimine sadık kalarak ilerlediklerini belirterek, “Akkuyu NGS sahasındaki bütün çalışmalar, proje takvimine uygun olarak devam ediyor” dedi.

Sezemin, birinci ünitede ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve reaktör koruma kabı içerisinde özel çelik halatların gerilme operasyonunu gerçekleştirdiklerini, böylece nükleer güç ünitesinin reaktör binasının sağlamlığını artırdıklarını belirtti.

Ayrıca, reaktör binasında ve diğer sistemlerde başlatma ve ayarlama çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Sezemin, tesisin ilerideki güvenlik çalışmalarına da katkı sağlayacağını ifade etti.

Deneyimli direktör, reaktör binasında sızdırmaz kap olarak adlandırılan ve yakıt yükleme makinesinin montajının neredeyse tamamlandığını söyledi. Bu makinenin nükleer yakıtı reaktörden bekletme havuzuna yerleştireceğini dile getirdi.

Diğer yandan, türbin binasında tesisin ana parçalarının yerlerine monte edildiğini ve su ile buhar temini için farklı büyüklükte ve ebatta boru hatlarının montajının devam ettiğini belirten Sezemin, toplamda 3 bin ton boru montajı yapılacağını açıkladı.

Genel anlamda diğer nükleer santral tesislerinden de faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Sezemin, bazı tesislerde son aşamalara gelindiğini ve çalışmaların neredeyse tamamlandığını aktardı.

Sezemin, Akkuyu NGS’yi bir puzzle’a benzeterek, “Nükleer güç santralini bir puzzle gibi düşünürsek, şu anda son parçalarını bir araya getiriyoruz” dedi ve çalışmaların sürekli olarak Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurulu ve diğer bağımsız kuruluşlar tarafından denetlendiğini vurguladı.

1. ünitedeki sistemlerin başlatma ve ayarlama çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen Sezemin, hükümetler arası anlaşmaya göre 7 yıllık bir süreleri olduğunu ve inşaat lisanslarını 2018 yılında aldıklarını, birinci ünitenin devreye alma tarihini ise Nisan 2025 olarak planladıklarını açıkladı.

Sezemin, çalışmaların büyük bir titizlikle yürütüldüğünü belirterek, santralin uzun yıllar boyunca güvenli bir şekilde elektrik üretebilmesi için önemli testlerin sürekli olarak yapıldığını ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu