MANŞETLER

Doğal Tarımın Yeni Trendi: Böcekleri Önemseyen Bahçecilik

Böcekler ve Bitkiler Arasındaki Etkileşim Hayati Önem Taşıyor

Hepimizin başına gelmiştir; gözümüz gibi bakıp büyüttüğümüz yeşil bitkimizin yapraklarının arasında böcekler dolanır, bir süre sonra bu böcekler yaprakları kemirir, parçalar, inceltir, rengini değiştirir ya da yiyip bitirir. Başlangıçta tamamen başarısız bir bitkiye yapılan korkunç bir saldırı gibi görünen bu olay, aslında, doğada her zaman meydana gelen basit bir değiş tokuş.

Olaya böcekler açısından bakacak olursak dünyanın her yerinde böcekler yiyecek olarak bitkilere bağımlı. Yani besin kaynakları bitkiler. Her ne kadar biz bunu unutsak da…

Böcekler Neden Var?

Böcekler olmasaydı; bitki örtüsünün önemli bir bölümünü, kuş türlerinin çoğunu ve sürüngenleri çok kısa bir süre içinde kaybederdik. Tabii yok olan her bir tür, beraberinde birçok türü de kaybetmemize neden olurdu. Bu durumun biz insanlara ulaşması da tahmin edilebileceği gibi çok uzun sürmezdi. Sonuçta; böcekler olmasaydı gezegendeki yaşamın sonuna doğru hızla yol alıyor olurduk.

Böcekler Zararlılar Değil

Araştırmalara göre giderek daha fazla bahçıvan ot yiyen böceklere karşı tolerans gösteriyor. Paranoyak bahçıvanların böcekleri nasıl yok edebilirim şeklindeki çılgınca sorularının artık pek de yaygın olmadığı söyleniyor. Uzmanlar bitkileri yiyen böceklerin zararlılar olarak adlandırılmaması gerektiğini savunuyor, çünkü onlar sadece otçullar.

Doğanın Dengesi Böyle

Yeşil bitki örtüsü ekosistemin can damarı ve bu ortamı yaşam alanı olarak kullanan hayvan türlerinin çok kritik bir önemi var. Kuşlar ve böcekler bu grupta yer alıyor. Belirli bir türün çok fazla ve çok çabuk üreyebiliyor oluşu, önünde hiçbir engel olmadığı takdirde yine bu dengeyi tehdit eden büyük bir tehlikeye dönüşüyor. Bu yüzden kuşlar, böceklerle avlanarak sayılarını belirli bir düzeyin altında tutmaya yardımcı oluyorlar. Doğanın dengesi bu şekilde işliyor.

Böceğin Yolunu Şaşırtıp Sebzenizi Koruyacak Kurban Bitkiler

Belki de böceklere karşı en dikkatli olan bahçıvan, sebze bahçıvanıdır. Domates bitkileri üzerindeki yaprak bitlerinden oluşan devasa bulutlar, ıspanak üzerinde yemek yiyen sümüklü böcekler veya lahanalar üzerindeki tırtıllar…

Bitkilerin tüm bu olup bitenler karşısında tamamen çaresiz olmadığını unutulmamalıdır. Bitkilerin böcek istilalarına karşı aynı ustalıkta tepki verme yöntemlerine sahip olduğunu gösteren pek çok araştırma bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu