MANŞETLER

Baraj alanında sıra dışı bir keşif! Kazıldıkça gizem açığa çıkıyor

Adramytteion Antik Kenti Kazısı: Geç Antik ve Erken Bizans Dönemlerine Ait Kalıntılar Bulundu

Tahtacı Mahallesi yakınlarındaki Çingentarla mevkisinde, baraj inşası sırasında gerçekleştirilen yüzey araştırmalarında, Adramytteion Antik Kenti’nin geç antik ve erken Bizans dönemlerine ait kalıntıları keşfedildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi Müdürlüğü tarafından 2015-2016 yıllarında başlatılan kurtarma kazısında, 4 ila 7. yüzyıllara tarihlenen antik yerleşim yeri gün yüzüne çıkarıldı.

Adramytteion Araştırmaları heyeti, baraj suları altında kalacak bölgede iki evreli kilise, vaftizhane, çevre mezarlar, kayalara oyulmuş mezarlar, tarımsal üretime dönük depo mekanları, yüksek kapasiteli şarap işliği ve seramik fırını gibi yapılarla karşılaştı. Bu önemli buluntular, Adramytteion Antik Kenti’nde sergilenecek.

Araştırmaları yöneten Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Murat Özgen, geç antik dönemden erken Bizans dönemine geçiş sürecinde kırsal alanda tarım faaliyetlerinin devam ettiği ve bölgede bilinen en büyük ve erken kilisenin bulunduğunu belirtti. Aynı zamanda, kilisenin yanı sıra vaftizhane, çevresindeki mezarlar ve ticari mekanlara ait bulgular da ortaya çıkarıldı.

Özgen, kazı alanında ayrıca erken Osmanlı dönemine ait yapı kalıntılarına da rastlandığını ve bölgenin kültürel sürecine dair önemli veriler elde ettiklerini vurguladı. Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi Müdürlüğü arkeologlarından Filiz Gürbuğa ise su altında kalacak alanda kurtarma kazısı yapılmasına karar verilmesiyle birlikte, bölgede gerçekleştirilen çalışmaların kültürel mirasın korunmasına büyük katkı sağladığını ifade etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu