MANŞETLER

Tarihin tozlu sayfalarında yeni keşifler: Dünyanın en eski tersanesinde yapılan araştırmalar exciting new discoveries unveiled

Akdeniz Üniversitesi’nde Antik Tersane Keşifleri Devam Ediyor

Doç. Dr. Hakan Öniz liderliğindeki ekip, Mersin’in Silifke ilçesindeki Dana Adası’nda muazzam keşiflere imza attı. 2015 yılında dünyanın en eski ve en büyük antik tersanesinin bulunduğu alanda yapılan yeni araştırmalar, şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu.

Öniz, 294 çekek yeri tespit ettiklerini ve aynı anda 300 geminin inşa edilebileceği antik tersanenin boyutlarını belirlediklerini açıkladı. Bununla da kalmayıp, büyük gemilerin yanı sıra filikalar ve sandalların özel bir konstrüksiyonla üretildiğini gösteren bulguları uluslararası bir dergide yayımladılar.

Silifke kıyılarında yapılan ilk keşifte 100 çekek yeri bulduklarını belirten Öniz, devam eden çalışmalarda çekek yerlerinin sayısının 294’e ulaştığı bilgisini paylaştı. Bu sayının, Akdeniz tarihinde önemli bir dönemi değiştirebilecek kapasitede olduğunu vurgulayan Öniz, antik tersanenin sadece çekek yerleri değil, aynı zamanda işlikler, ibadet alanları, güvenlik kuleleri ve bir kale yapısını da içerdiğini belirtti.

Bakanlık destekleriyle yapılan araştırmalar, tersanenin Helenistik dönemden başlayarak pek çok farklı döneme ışık tuttuğunu ortaya koydu. Öniz, Pers, Roma ve Helenistik dönemlere ait gemi yapımlarının çoğunluğunun bu bölgede gerçekleştiğini ve Dana Adası’nın gemi yapımı için ideal bir konumda olduğunu belirtti.

Keşiflerin Paleolitik döneme kadar uzandığını vurgulayan Öniz, Dana Adası’nın dünya üzerindeki en büyük ve en eski antik tersane olduğunu ve bir zamanlar bu alanda binlerce insanın yaşadığını ifade etti. Sedir ağaçlarıyla çevrili olan ada, gemi yapımı için gerekli hammaddenin bolca bulunduğu güvenli bir limana sahip.

Doç. Dr. Hakan Öniz liderliğindeki ekip, antik tersanenin önemini gün yüzüne çıkararak, Akdeniz’in denizcilik tarihine dair önemli ipuçları sunmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu