TÜRKİYE

“34 yıl sonra terkedilmiş bir malikanede yıkım başladı!”

İstanbul Maslak Hacıosman’da 34 Yıldır Atıl Vaziyette Duran Otel İnşaatı!

İstanbul Maslak Hacıosman’da bulunan 34 yıldır atıl vaziyette bekleyen inşaat, aslında bir otel yapılması planlanan bir yapı. Ancak 1995 yılında atılan temelden bu yana bir türlü tamamlanamadı ve uğursuz bir şekilde terkedildi. Binanın sahibi olan iş insanı İsmet Uran’ın vefatıyla birlikte, mirasçıları arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle inşaat tam anlamıyla bir belirsizlik içerisine sürüklendi.

Uran’ın varisleri inşaatın yıkılmasına ya da arazinin satılmasına izin vermedi ve böylelikle 34 yıldır atıl durumda kaldı. Sarıyer Belediyesi, 2004 yılında Uran Holding’e inşaatın ya tamamlanmasını ya da yıkılmasını talep eden bir yazı gönderdi. Ancak şirket, 2 yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak yapı kayıt belgesi alıp inşaata yeniden başladı.

Fakat geçtiğimiz yıllarda inşaat tekrar başlasa da depreme karşı dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alındı. Sarıyer Belediyesi, binanın otel ruhsatı olmadığını ve yapı ruhsat belgesiyle binanın otel olarak kullanılamayacağını, bu nedenle inşaatın yasal olmadığını savundu. İdare mahkemesi, belediyeyi haklı buldu ve yürütmeyi durdurdu. Bunun üzerine belediye ekipleri, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle binanın yıkımını başlattı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinden yapılan açıklamada, binanın bulunduğu alanda eskiden bir dutluk olduğu ve arazinin sit alanı olduğu belirtildi. Tapuda binanın ahşap gazino ve dutluk olarak göründüğü, dolayısıyla binanın otele dönüştürme izninin olmadığı vurgulandı. Bu karmaşık hikaye, uzun yıllardır Maslak Hacıosman’da ilgi çekici bir yapıya dönüşmüş durumda.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu