“Yargıtay Fazla Mesai Kriterlerini Belirledi”
İş Kanunu’na Göre Fazla Çalışma ve Ücretlendirme Hakkında Merak Edilenler
İş Kanunu’nda haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiştir. Bu sürenin üzerindeki çalışmalar “fazla çalışma” olarak adlandırılmaktadır. Bazı işyerlerinde haftalık çalışma süresi kanunda belirlenen sınırın altında, örneğin haftada 40 saat olarak belirlenebilmektedir. Bu durumda 40 ile 45 saat arasındaki çalışmalar da “fazla sürelerle çalışma” olarak kabul edilmektedir.
Her bir saatlik fazla çalışma için normal çalışma ücretinin saat başı düşen miktarının %50 fazlası ödenirken, her bir saatlik “fazla sürelerle çalışma” ücreti ise normal ücretin %25 fazlasıyla ödenmektedir.
Haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenen bir işyerinde 50 saat çalışan işçiye ilk 5 saatlik süre için %25, sonraki 5 saatlik süre için ise %50 zamlı ücret uygulanmaktadır. Ayrıca, işçi isteğe bağlı olarak zamlı ücret yerine izin kullanma hakkına da sahiptir.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçinin yazılı talebi üzerine, zamlı ücret yerine izin kullanması mümkündür. Her fazla çalışma karşılığı 1 saat 30 dakika, her fazla sürelerle çalışma karşılığında ise 1 saat 15 dakika izin kullanılmaktadır.
Fazla çalışma karşılığı hak edilen izinler, genel tatil ve yıllık izin süreleriyle denk getirilemez. Yargıtay’ın “fazla çalışma ücrete dahildir” kriteri, sınırlı olarak değerlendirilmektedir. Fazla çalışma süresi bir yılda 270 saatten fazla olamaz ve kararlaştırılan aylık temel ücret asgari ücretin üzerinde olmalıdır.
İşçinin 5 yıllık zaman aşımı süresi içerisinde ödenmemiş fazla çalışma sürelerinin ücretini alabilmesi mümkündür. Bu hak, işçinin dava açtığı tarihten geriye doğru son 5 yıllık dönemdeki ödenmemiş fazla çalışma sürelerini kapsamaktadır.