Tuzla Fayı Hakkında Uyarı: “Yakın Zamanda Kırılma Riski Yüksek”
İzmir’deki Faylar Üzerinde Yapılan Çalışmaların Sonuçları Açıklandı
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir ve çevresindeki fay hatlarıyla ilgili 6 yıldır süren çalışmaların tamamlandığını duyurdu.
Prof. Dr. Sözbilir, İzmir fayındaki son depremin 1688 yılında gerçekleştiğini belirterek, “Yaklaşık 340 yıl geçti. O fayın deprem tekrarlama aralığı biraz geniş, yaklaşık bin yıl. Dolayısıyla İzmir fayında yakın bir gelecekte kırılma ihtimali düşük” dedi.
Ancak Tuzla fayının 2 bin yılda bir kırılan bir fay olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, “2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Dolayısıyla Tuzla fayı açısından İzmir’deki deprem tehlikesi yeniden değerlendirilmeli” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Sözbilir ayrıca Tuzla fayının İzmir’in en uzun faylarından biri olduğunu vurgulayarak, “Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1’e kadar deprem üretme potansiyeline sahip. 2 bin yıldır kırılmadığı için fayın yakın zamanda kırılma ihtimali yüksek” ifadelerini kullandı.
Tuzla fayının kırılma zamanının yaklaştığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, kentsel dönüşüm konusunda bir yol haritası çizilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Toplum olarak deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili daha bilinçli olmalıyız. Fay, zemin ve bina üçlüsünün iyi analiz edilmesi gerekiyor” dedi.
Manisa’daki deprem riskiyle ilgili olarak ise Prof. Dr. Sözbilir, “Manisa’da 32 tane fay var. En önemlisi olan Manisa fayı, yakın gelecekte deprem üretme potansiyeli bulunmuyor. Çünkü son depremi 1845 yılında yaşadı. Yaklaşık 900 yılda bir kırılıyor. Bu fay üzerinde kentsel dönüşüm çalışmaları yapılabilir ancak diğer fay hatlarıyla ilgili tehlike devam ediyor” şeklinde konuştu.