Emeklilere çocuk sahibi olmanın maaşlarına olumlu etkisi oldu.
Nüfus Yaşlanmasıyla Başa Çıkmak için OECD Üyesi Ülkelerde Emekli Aylığına İlave Artış Yöntemleri Yaygınlaşıyor
Çekya’da Ocak 2023’ten itibaren çocuğa en fazla bakımı sağlayan ebeveynin emekli aylığına, büyüttüğü her çocuk için 500 Çekya Kronu verilmeye başlandı.
Fransa, kamu ve özel sektörde çalışarak emekli olanlardan en az üç çocuğu olan anne ve babaya yüzde 10 oranında daha fazla aylık ödüyor. Geçen yıl mart ayından itibaren uygulamayı serbest meslek sahiplerini de kapsayacak şekilde genişletti.
Slovakya ve Slovenya çocuk sahibi annelerin emekli aylıklarında iyileştirmeye gitti. Slovenya’da çocuk başına emekli aylığına yüzde 1,36 oranında artış yapılıyor ve uygulamanın cazibesini artırmak için kapsamı genişletildi.
Slovakya’da Fransa’daki gibi iki ebeveyn de çocuk teşvikinden yararlanabiliyor. 2023 yılında ilginç bir sistem uygulamaya koydu: Çocukların talep etmesi halinde, çalışmakta olan çocukların brüt ücretlerinin %1,5’i annelerinin veya babalarının emekli aylığına katkı yapılacak.
Türkiye’de de konuşulmaya başlanan otomatik mekanizma, OECD ülkelerinde emeklilik yaşı ve diğer bazı parametrelerin yaşam beklentisine göre otomatik olarak yeniden ayarlanmasını sağlıyor.
OECD ülkeleri arasında mevcut normal emeklilik yaşı aralığı Türkiye hariç 62 ile 67 yaş arasında bulunuyor. 2022 yılında emekli olanların yaş ortalaması 64,4 oldu.
Bazı ülkelerde kadınlar ile erkekler arasında emeklilik yaşı farkı bulunmaktadır. Gelecekteki hedef ise bu farkı azaltmak veya tamamen kaldırmak.
Bazı ülkelerde erken veya asgari emeklilik yaşı artırılırken, emekliliği geciktirenlere teşvik uygulamaları başlatıldı.
Türkiye’de başlayan otomatik katılım sistemi, İngiltere, Polonya, Yeni Zelanda, Litvanya ve Slovakya gibi ülkelerde de uygulanmaya başlandı.