MANŞETLER

Aynı dizileri neden defalarca izliyoruz?

İnsanların Dizi Bağımlılığı ve Bilimsel Açıklamaları

İnsanların ekranlara bağlandığı ve asla vazgeçemediği dizilerin hayatımızda ne kadar büyük bir yeri olduğunu hepimiz biliyoruz. Kimimiz için Friends, kimimiz için How I Met Your Mother gibi diziler asla unutamayacağımız yapımlar arasında yer alıyor. Türk yapımı denildiğinde ise akla gelen ilk isimler arasında Avrupa Yakası gibi diziler geliyor. Bu listeye herkesin ekleyebileceği daha nice unutulmaz yapımlar var elbette. Zamanında gülüp, hüzünlendiğimiz ya da ruhumuzu okşayan bu dizileri izlemek, bize hep aynı keyfi yaşatmaya devam edecek gibi görünüyor.

ESKİ GÜNLERE ÖZLEM Mİ, TAKINTI MI?

Psikiyatri Uzmanı Dr. Seda Tanrıverdi Oluğ, insanların belirli dizilere defalarca geri dönme isteklerini şu şekilde açıklıyor: Diziler uzun yıllardır hayatımızın bir parçası. Dijital platformlarda daha fazla seçenek olmasına rağmen belirli dizileri tekrar tekrar izlemekten vazgeçmiyoruz. Friends veya Avrupa Yakası gibi yapımları tekrar izlememizin bilimsel olarak açıklanan nedenleri var.

YENİDEN OYNAT TUŞUNA BAĞLILIĞIN SEBEBİ YALNIZLIK HİSSİ Mİ, AİDİYET Mİ?

Psikiyatri Uzmanı Dr. Seda Tanrıverdi Oluğ’a göre, sevdiğimiz dizileri izleme alışkanlığındaki ortak sebepler arasında yalnızlık hissi, aidiyet duygusu, olumsuz duyguları tamponlama ve irade rezervlerini yenileme gibi faktörler etkili olabiliyor. Favori dizileri izlemek enerji seviyelerini yükseltip, ruh halimizi olumlu yönde etkileyebiliyor.

TANIDIK KURGUSAL DÜNYANIN ONARICI BİR ETKİSİ VAR

Sevilen bir dizi ya da filmin tekrar izlenmesinin yalnızca aynı faydayı sağlamadığını belirten araştırmalara göre, bu eserlerin yeniden izlenmesi genel iyilik halini artırabilecek çeşitli faydalar sağlayabiliyor. Favori dizileri izlemek, enerji seviyelerini yeniden yükseltip, zorlu görevlerle başa çıkmada bize destek olabilir. Yani sevdiğiniz bir dizi veya filmi tekrar tekrar izlemek, aslında sağlığınız için oldukça olumlu bir etki yaratabilir.

(Kaynaklar: Derrick, Jaye L., Shira Gabriel, ve Kurt Hugenberg. “Social surrogacy: How favored television programs provide the experience of belonging.” Journal of Experimental Social Psychology 45.2 (2009): 352-362. Derrick, Jaye L. “Energized by television: Familiar fictional worlds restore self-control.” Social Psychological and Personality Science 4.3 (2013): 299-307.)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu