Ankara Antlaşması: İmzalanma Tarihi, Maddeler ve Özellikleri
Ankara Antlaşması Nedir?
Ankara antlaşmanın şartlarına bakıldığında Fransız hükümeti, Fransız-Türk Savaşı’nın artık sona erdiğini kabul edecek ve geniş alanlardan çekilecektir. Aynı zamanda buranın kontrolünü de Türkiye’ye devredecektir. Bununla birlikte Türkiye’de yaşayan diğer Fransız diplomatik birimler ve Fransız vatandaşları anlaşmadan etkilenmeyecek. Bu anlaşma sonrasında Türk hükümeti, Suriye üzerindeki Fransız mandasını da kabul etti.
Ankara Antlaşması Tarihi
Ankara Antlaşması Fransa ile Türkiye arasında 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanmış bir antlaşmadır. Ankara Antlaşmasında imza atan kişiler ise Fransız diplomat Henry Franklin ve Bouillon’dur. Türkiye temsilcisi ise Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey imza atmıştır.
Ankara Antlaşması Maddeleri
– TBMM ve Fransa ile yapılan bu antlaşmalar sonucunda vakıf olacak ve cephelerde süren çatışmalara da karşılıklı olarak son verilecektir.
– Türk ve Fransız arasındaki çatışmalar neticesinde esir düşen askerleri karşılıklı olarak teslim edilecektir.
– Türkiye’nin güney cephesi kapanacak.
– İmzalanan Ankara antlaşması sonrası Türkiye ve Suriye arasında yeni bir gümrük antlaşması olması için bir komisyon kurulacak.
– Fransa, İskenderun bölgesi ve Hatay için özel bir yönetim kuracaktır. Bu yönetimde Türk halkı her türlü haklardan yararlanacak ve Türkçe resmi dil olacaktır.
Ankara Antlaşması Özellikleri
Ankara Antlaşmasının özelliklerinden biri sınırları belirleyen bir antlaşma olmasıdır. Bununla birlikte bir barış antlaşması olarak da nitelendirilir. Antlaşmanın dili ise yalnızca Fransızca ve Türkçe dili ile yazılmıştır.
Ankara Antlaşması Önemi
Ankara antlaşması ile beraber Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni tanımış olan ilk itilaf devleti Fransa oldu. Aynı zamanda daha sonra imzalanacak, Lozan antlaşmasının güney sınırları da bu antlaşmaya göre belirlenmiştir. Misak-ı Milli sınırları dahilinde verilen ikinci taviz Hatay olmuştur. Ayrıca Ankara antlaşması ile Hatay’da yaşayan Türklerin hakkı korunmuş ve Türk varlığı kabul ettirilmiştir.