EKONOMİ

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) istihdamı nasıl etkiliyor?

Kimi 15 Yıl, Kimi 20 Yıl Çalıştı: EYT Düzenlemesi İle Emeklilik Hayalleri Gerçek Oldu!

Kimi 15 yıl, kimi ise 20 yıl boyunca çalıştı. Emeklilik hakkını kazandılar ve ardından çalıştıkları işyerlerinden ayrıldılar. Milyonlarca EYT’linin uzun süredir beklediği düzenleme, Mart 2023’te yürürlüğe girdi. Emeklilik hayallerini gerçekleştirmek isteyenler, emeklilik dilekçelerini vermek için sıraya girdi.

Hizmet sektöründen sanayiye, sanayiden tekstile kadar birçok kişi EYT düzenlemesinden faydalandı bugüne kadar. Yaklaşık 2 milyon kişi emekli oldu. Ancak bu durumun istihdama etkisi oldu mu, çalışma düzenini bozdu mu? Sektör temsilcilerine göre, EYT düzenlemesi, istihdama zarar verdi ve çalışma düzenini bozdu.

Özellikle sanayide büyük sıkıntılar yaşandı ve kalifiye elemanlar kaybedildi. İşverenler için büyük zorluklar doğuran bu düzenleme, iş yapma konusunda rahat davranan EYT’lilere de avantaj sağladı. Uzun yıllar çalışmış bir elemanın, “Ben yoruldum, gidiyorum” demesiyle yerine yeni eleman bulma süreci oldukça zorlaştı ve verimsiz hale geldi.

EYT düzenlemesi sonrasında çalışanlara karşı eleştiri yapmak da güçleşti. Artık bazı çalışanlar, “Nasıl olsa EYT’liyim, beni işten atamazlar” düşüncesiyle daha rahat davranıyorlar. Bu durum, işverenlerin kontrolü ve yönetimini zorlaştırıyor.

2024 yılında başlayacak olan EYT’lilere vergi muafiyeti, başvuru şartlarıyla birlikte belirlendi. Bu yeni düzenlemeyle EYT’lilere ek avantajlar sunulması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu