GÜN ORTASI

Baharda alerjisi olan kişiler uyanın! Bu belirtileri hissediyorsanız hemen bir uzman hekime danışın.

Alerjik Rinit Hakkında Uzman Doktor Serkan Altıparmak’tan Bilgiler

Halk arasında saman nezlesi, bahar alerjisi gibi isimlerle bilinen mevsimsel alerjik rinitin normalde vücut için zararlı olmayan çeşitli maddelere karşı vücudun bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıktığını ifade eden Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz(KBB) Uzman Dr. Serkan Altıparmak, Alerjik rinit hastalarında ayrıca astım, göz alerjisi, dermatit gibi başka alerjik hastalıklar da görülebilir.

ALERJİK RİNİT, SON ON YILDA SIKLIĞI EN ÇOK ARTAN HASTALIKLAR ARASINDADIR

Alerjik rinit, son on yılda sıklığı en çok artan hastalıklar arasında. Alerjik rinit sıklığı farklı etnik kökenlerde ve coğrafi bölgelerde farklı oranlarda görülüyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde sık görülen ve gelişmekte olan ülkelerde de sıklığı artan insan yaşamını olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Kesin sıklığı bilinmemekle birlikte tüm yetişkinlerin yüzde 10-30’u çocukların ise yüzde 40’ının bu hastalıktan etkilendiği düşünülüyor. Ülkemizde yapılan çalışmalarda ise bu oranların erişkinlerde yüzde 2-27, çocuklarda yüzde 3-39 arasında dağılım gösterdiği saptandı.

ALERJİK RİNİTE AĞAÇ, ÇAYIR VE OT POLENLERİ GİBİ HAVADA UÇUŞAN ALERJENLER SEBEP OLUR

Altıparmak, “Daha çok mevsim geçişlerinde görülen mevsimsel alerjik rinite ağaç, çayır ve ot polenleri gibi havada uçuşan alerjenler sebep olur. Kuru ve rüzgarlı havalarda polen miktarı daha fazla olduğu için böyle durumlarda hastaların belirtileri artabilir. Bu polenler çok küçük yapıda ve hafif olduklarından dolayı rüzgar ve böcekler aracılığı ile kilometrelerce uzağa taşınabilirler. Yıl boyu süren alerjik rinitten ise genelde ev tozu akarları, hamam böceği ve hayvan tüyleri gibi alerjenler sorumlu tutulmaktadır.

… (devam ediyor)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu