Vergi ve Prim Masraflarını İzin Ücretine Dahil Etme Yöntemleri
İşçilerin Kullanmadığı Yıllık İzinlerden Kesilen Vergi ve Primlerde Uygulama Farkı!
İşçilerin çalışırken kullanmadıkları yıllık izinlerin ücreti, işten ayrıldıkları tarihte ve son ücret üzerinden ödenir. Ancak kullanılmayan yıllık izin ücretinden ne kadar vergi ve prim kesintisi yapılacağı konusunda uygulamada karışıklıklar yaşanıyor.
Nitekim bir bankanın işten çıkardığı çok sayıda personelin açtığı davalar sonucunda bölge adliye mahkemelerince prim kesintisi konusunda farklı kararlar verildiği görüldü.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, 4/a (SSK) kapsamında çalışanların kazançları üzerinden yüzde 14 oranında sosyal sigorta primi, yüzde 1 oranında işsizlik sigortası primi kesilir.
Prime esas kazanç tutarı brüt asgari ücret ile asgari ücretin 7,5 katı arasında olup, brüt asgari ücretin 7,5 katını aşan kazançlardan prim kesintisi yapılmaz.
İşçilerin prime esas kazançlarının hesaplanmasında hak edilen ücretlerin yanı sıra prim, ikramiye, işverenlerin işçiler için ödediği ek ödemeler ve özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine yapılan ödemeler de dikkate alınır.
İşçinin kullanmadığı izin ücreti, iş akdi sona erdikten sonra ödendiğinden, işveren tarafından doğrudan ödenmesi veya yargı kararıyla kesinleşmesi halinde işçinin işten ayrılmadan önce aldığı son aya dâhil edilir.
İşçinin son brüt ücreti üzerinden hesaplanan ve prime esas kazanç üst sınırına kadar olan kısımdan prim kesintisi yapılır. Ayrıca, kalan izin ücretinden gelir vergisi ve damga vergisi de kesilir.
İşçiye ödenecek kalan tutar, izin ücretinden yapılan prim, gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri düşüldükten sonra belirlenir. Hatalı uygulamalardan kaçınmak için dikkatli hesaplamalar yapılmalıdır.
Böylece işçilerin kullanmadığı yıllık izinlerden kesilen vergi ve primlerdeki uygulama farklılıklarının önüne geçilebilir.