Doktordan Uyarı: Ortak Kullanım Alanlarında Mantar Bulaşma Riski!
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nigar Allahverdiyeva’dan Vajinal Mantar Hakkında Bilgiler
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nigar Allahverdiyeva, vajinal mantar enfeksiyonu hakkında önemli bilgiler paylaştı. En sık rastlanan mantar türü olan candida albicans’ın neden olduğu vajinal mantar enfeksiyonunun kadınlarda sık görüldüğünü belirtti.
Dr. Allahverdiyeva, normal vajinal flora bakterileri arasında bulunan lactobacillus bakterilerinin diğer bakteri ve mantarları dengelediğini açıkladı. Bu dengenin bozulması durumunda mantar enfeksiyonunun meydana geldiğini vurguladı.
Vajinal mantar enfeksiyonu kendini genital bölgede yanma, kaşıntı, kızarıklık, şişlik, yoğun beyaz vajinal akıntı, ilişki sırasında ağrı ve idrar yaparken yanma gibi şikayetlerle gösterir. Akıntı karakteristik olarak beyaz peynir kesiği gibi görünebilir.
Dr. Allahverdiyeva, çoğu zaman ilaç tedavisinin yeterli olabileceğini belirtirken, gebelik, diyabet, uzun süreli antibiyotik kullanımı, zayıf bağışıklık sistemi ve stres gibi durumların tekrarlayan enfeksiyonlara zemin hazırlayabileceğini ifade etti.
Vajinal mantar enfeksiyonlarının teşhisinin hastanın şikayetleri ve muayene bulgularıyla kolayca konulabileceğini belirten Dr. Allahverdiyeva, tedaviye dirençli durumlarda ek testlerin gerekebileceğini aktardı.
Tedavi planının şikayetlerin şiddetine, süresine ve tekrar etme durumuna göre değişebileceğini dile getiren Dr. Allahverdiyeva, antifungal haplar, fitiller ve kremlerin yaygın tercihler olduğunu söyledi.
Gebelik sürecinde hormonal değişimlerin vajinal florayı etkileyerek mantar enfeksiyonuna yatkınlık oluşturabileceğini belirten Dr. Allahverdiyeva, hamilelerde tedavi seçeneklerinin fitil veya kremlerle sınırlı olduğunu ifade etti.
Vajinal mantardan korunma adına dikkat edilmesi gereken hususları da sıralayan Dr. Allahverdiyeva, mantar belirtileri gösteren kadınların mutlaka zamanında doktora başvurması gerektiğini vurguladı.