Doğa Sessizliğe Bürünüyor: Tabiat Ananın Sesi Neden Kesildi?
Uzmanlar: Yaban Hayatında Tükenen Canlı Türleri Dünyayı Sessizliğe Gömüyor
Uzmanlara göre, yaban hayatında tükenen canlı türleri nedeniyle dünya çapında tabiatın ölümcül sessizlikle karşı karşıya olduğu konusunda endişe verici uyarılar yapıldı.
Ses ekolojistleri, ekosistemlerdeki ses yoğunluğu ve çeşitliliğindeki kaybın, doğal yaşamın seslerinin hızla susturulduğunu ortaya koydu. Doğal yaşamın seslerinin giderek azaldığına dikkat çeken uzmanlar, çevresel yıkımın durdurulmaması durumunda akustik fosillerin oluşabileceği uyarısında bulundu.
Dünyada tür yoğunluğu ve çeşitliliğinde yaşanan büyük kayıplara işaret eden bilim insanları, kuşların ötüşleri, memelilerin hışırtıları ve böceklerin uğultuları gibi doğal seslerin azaldığını vurguladı. Ses kayıtçısı Bernie Krause’un 55 yıldan fazla süredir kayda aldığı seslerin artık var olmayan yaşam alanlarına ait olduğu belirtildi.
Purdue Üniversitesi’nden Prof. Bryan Pijanowski, dünyanın tüm ana ekosistem türlerinden ses kayıtları alarak geçmişin kaydedilmiş seslerinin artık yok olabilecek türleri temsil ettiğini ifade etti. Bu seslerin, akustik fosiller niteliğinde olduğu vurgulandı.
Hidrofon kullanarak 20 yılı aşkın süredir mercan resiflerini izleyen Bristol Üniversitesi’nden Prof. Steve Simpson ise mercan beyazlama olaylarının ölümcül bir sessizliğe yol açtığına dikkat çekerek, su altında yaşanan dramatik değişiklikleri anlattı. Su altında ağlayarak ölen resiflerin etrafında yüzmek, doğanın sessizliğinin vahşetini gözler önüne serdi.
Uzmanlar, yaban hayatının sessizliğe gömülmesinin önüne geçebilmek için acil eylemlerin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, doğal seslerin korunması için herkesin sorumluluk alması çağrısında bulundu.