MANŞETLER

Emeklilik dilekçesi hangi zaman verilmeli?

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ NE ZAMAN VERİLMELİ?

Cengiz G., sigorta başlangıcını 01.06.1999 tarihinde yapmış ve bugüne kadar SSK’lı olarak çalışmış. Toplam prim günü 7 binin üstünde olan Cengiz, haziran ayında emekliliğe hak kazanacak. Peki, emeklilik dilekçesini haziran mı, temmuz mu yoksa ağustos ayında mı vermek daha avantajlı olur?

SSK VE BAĞ-KUR’LULAR İÇİN EMEKLİLİK DİLEKÇESİ HANGİ AYDA VERİLMELİ?

SSK ve BAĞ-KUR’lular emeklilik dilekçesini yıl içinde hangi ayda verirlerse versinler o yıl içinde emekli aylıklarına yapılan tüm artışlardan yararlanırlar. Ocak-haziran döneminde verenler ocak ayındaki zamlarla aylıklarını alırken, temmuz ayında olası ilave zamlardan da faydalanır. Temmuz – aralık döneminde dilekçe verenler ise ocak ve temmuz zamlarından etkilenir.

Eğer emekli dilekçenizi verirken, gelecek yılın enflasyonunun ocak ve temmuz aylarında yapılan toplam zammın altında kalacağını düşünüyorsanız en avantajlı zaman kasım-aralık ayları olabilir.

ÜÇ KATLI EVDE HİSSEDAR OLAN EMEKLİ EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ

Yasin P.’nin annesi üç katlı bir binada hissedar ve emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak istiyor ancak birden fazla dairede hissesi olduğu için bu muafiyeti alamıyor. Kanunlar gelirleri sadece emekli, dul ve yetim aylığından ibaret olanlara tek konut için muafiyet tanır.

EMEKLİ OLAN İŞÇİYE İŞSİZLİK FONU’NDAN ÖDEME

Mahmut C. emekli olacak ve işsizlik fonundan ödeme alıp alamayacağını merak ediyor. İşsizlik Sigortası Fonu’na yıllarca prim ödeyen ancak işsizlik ödeneği almayanlar emeklilik sırasında herhangi bir ödeme alamazlar. Ancak, primi yıllarca ödeyenlere belki en azından son beş yıl yatırılan işçi priminin iadesi gibi bir çözüm düşünülebilir.

ÖNCE SSK’LI, SONRA MEMUR OLANLAR EYT’DEN NASIL YARARLANIR?

Arif S., EYT’den emekli olup olamayacağını soruyor. Eğer 1999 yılından önce SSK veya BAĞ-KUR’lu olarak sigortalı çalıştıysanız ve sonradan memur oldunuzsa, Emekli Sandığı iştirakçisi kadınlar 20 yıl, erkekler ise 25 yıl hizmet şartıyla yaşa bakılmaksızın emekli olabilir. Sizin durumunuzda, SSK ve Emekli Sandığı kapsamındaki toplam prim gün sayınız 9000 güne ulaştığında emekli olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu