Moskova Antlaşması: İmzalanma Tarihi ve Detayları
Moskova Antlaşması ve Türkiye-Rusya İlişkileri
1917 yılında Rus Devrimi’nin ardından imzalanan Moskova Antlaşması, Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Sovyet Rusya arasında dostluk ve iş birliğini simgeler. Antlaşma, Türkiye’nin kuzeydoğu sınırlarının belirlenmesi ve 1921 yılında imzalanmıştır.
Bu tarihi anlaşmanın imzalanmasında, Rusya’nın Osmanlı İmparatorluğu ile olan düşmanlığına son vermesi ve Türkiye’nin batı egemenliği altına girmeye karşı direnmesi etkili olmuştur. Moskova Antlaşması ile Ardahan ve Kars Türkiye’ye, Nahcivan ise Azerbaycan’a bırakılmıştır.
Moskova Antlaşması’nın maddeleri arasında, daha önceki anlaşmaların geçersiz olması, esirlerin iadesi, sınırların belirlenmesi ve karşılıklı propaganda yasağı gibi önemli konular yer almaktadır. Antlaşma, Türkiye-Rusya ilişkilerinin temelini atmış ve günümüzde hala geçerliliğini koruyan sınırların belirlenmesini sağlamıştır.
Bu tarihi anlaşmanın sonuçları arasında, Sovyetlerin Türk milliyetçilerine silah ve mühimmat sağlaması ve Türkiye’nin Doğu sınırlarının belirlenmesi öne çıkmaktadır. Moskova Antlaşması, Türkiye’nin bağımsızlığını korumasına ve Rusya ile olan dostluğunu pekiştirmesine olanak tanımıştır.