MANŞETLER

Motosiklet Kullanırken Karşılaşabileceğiniz 10 Küçük Kazadan Bahsediyoruz

1- Disk kilidinizi unutmayın

Henüz uyanmadıysanız motosiklete binmeyi ertelemenizde ya da belki bir kahve içmenizde fayda olabilir. Ancak elbette motorunuzu çalıştırdığınız bir an gelecek. Kontağı çevirdiniz, gazı hafif açmanızla sendelemeniz bir oldu, belki de düşmekten son anda kurtuldunuz. O şaşkınlıkla ne olduğunu anlamadan motorunuzdan indiğinizde tekerinizde çıkarmadığınız disk frenini görebilirsiniz. Hırsızlığa karşı önlem alayım derken gözünüz gibi baktığınız aracınızın zarar görmesini istemiyorsanız hareket etmeden önce kontrol edeceğiniz konulardan biri de bu olmalı. Disk kilidinizi gidonunuza bağlayan hatırlatıcı kabloları kullanabilirsiniz. Ayrıca kimi sürücüler bu sorunu yaşamamak için motorunu geri çıkacak şekilde park ediyor.

2- Doğru zamanda bakın

Motosiklet kullanırken çevrenize ne kadar dikkatle bakarsanız o kadar güvende olursunuz. Bu, harekete geçeceğiniz andan itibaren geçerli bir püf noktası. Aracınızın başına gittiniz, kaskınızı takarken etrafınıza bir baktınız, kimsecikler yok. Hatta eldiveninizi takarken de şöyle bir bakındınız Fakat hareket etmenizle yanınızdan hızla geçen bir araçla kafa kafaya gelebilirsiniz. Daha yola bile çıkmadan nabzınızın yükselmesini istemiyorsanız saniyeler içinde yoldaki araç varlığının değişebileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

3- Ön freni yerinde kullanın

Artık harekete geçtiniz ancak ana yola çıkmanız biraz daha var. Demek ki halen düşük süratlerdesiniz ve belki daha fazla manevra yapacaksınız. Bu da daha fazla fren demek. Ancak düşük süratlerde ön fren kullanımı hele gidonunuz düz konumda değilse sizi düşürebilir. Frenleme konusunda hem teorik bilginizi hem de pratiğinizi geliştirmek sizi güvende tutacaktır.

4- Şerit çizgilerinde denge

Yolda olmak sizi ara sokaklardan daha güvende hissettirebilir ama burada da hızınızın yavaşlayacağı anlar olacak, özellikle yoğun trafikte. Otomobillerin arasında kalmamak ve ilerlemek için iki şerit arasından gitmek isteyeceksiniz. Filtr eleme diye tabir edilen bu sürüşün tehlikeli hale gelmemesi için oldukça düşük süratlerde yapılması gerekiyor. Burada araçların arasında kendinize yer bulurken tekerinizin altındaki şerit çizgileri de iyi gözlemlenmeli.

5- Bastığınız yeri görün

Yol yüzeyindeki farklılıklar motorunuzun üzerindeyken gözlemlemeniz gereken en önemli detaylardan biri. Çünkü durunca dengede kalmak için ayağınızı yere basmalısınız. Selenizden uzanan ayağınızın yere hangi noktada temas edeceği sizin ezberinizdedir. Ancak tüm kontrolü kas hafızanıza bırakırsanız ayağınızın yanıbaşınızdaki çukura denk gelmesi ile dengenizi kaybetmeniz bir olabilir.

6- Ayağınıza taş değmesin

Motosiklet tutkunlarının birbirine söylediği Tekerine taş değmesin temennisi aslında bir gerçeğe de işaret ediyor. Özellikle ışıklarda, yaya geçitlerinde beklerken arkadan gelen aracın duramaması ya da sizi fark etmemesi ihtimaline karşı yolun sağında ya da solunda bekleyebilirsiniz.

7- Artçınızla iletişim kurun

Yolculuğunuzu sevdiklerinizle paylaşmak elbette keyif verecektir. Ancak motosiklette artçı diye tabir edilen sürücü dışındaki yolcunun da üzerine görev düşüyor.

8- Yan sehpanızı açtınız mı?

Gideceğiniz yere vardınız ancak halen motosiklet üzerindesiniz. Bu da dikkatinizin dağılmaması için yeterli bir sebep Motosikleti park halinde dengede tutan ve sehpa diye tabir edilen ayağı sol ayağınızla tam açtığınızdan emin olmadan inmeniz durumunda aracınız devrilebilir.

9- Yokuşta çaresiz kalmayın

Park edeceğiniz yer her zaman dört dörtlük olmayabilir. Özellikle yokuşta park edeceksiniz aracınızın dengede durmasına göstereceğiniz dikkat kadar rahat çıkabileceğiniz bir konumu da gözetmelisiniz.

10- Bıraktığınız gibi bulun

Motosikletinizin başına siz üzerinde değilken de bir şey gelebilir. Bazen toprak, çakıl gibi yumuşak zeminlere de park etmeniz gerekebilir. Bu durumlarda zeminin yaş olup olmadığından, motorunuzun dengede durup duramayacağından emin olmadan oradan ayrılmamanızda fayda var. Bulacağınız yassı bir taş da işinize yarayabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu