16 işçiden 100’ü “kıdem” alabiliyor.
EKONOMİST İRİS CİBRE’NİN ÖNCÜLÜĞÜNDE BAŞLATILAN FAHİŞ YEMEK FİYATLARINA BOYKOT KAMPANYASI TARTIŞMA YARATTI
Sosyal medyada yankı uyandıran bir gelişme yaşandı. Ekonomist İris Cibre’nin öncülüğünde, fahiş yemek fiyatlarına karşı bir boykot kampanyası başlatıldı. Kararlaştırılan tarihler 20-21 Nisan olarak belirlendi. Katılımcılar, Türkiye’deki dolar bazında en yüksek yemek fiyatlarının boykot edilmesi gerektiğine inanarak karar aldılar.
Herkesin dilinde olan bu tartışmaya Tüm Restoran ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl de katıldı. Bingöl, vatandaşların ve lokanta sahiplerinin haklı olduğunu belirterek, lokanta sahiplerinin personel maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Özellikle kıdem tazminatlarının büyük bir yük oluşturduğunu ifade eden Bingöl, bu sorunun öncelikle çözülmesi gerektiğini savundu.
İş dünyasından gelen “kıdem tazminatı sorununun çözülmesi” çağrılarına karşın, gerçekler farklı görünüyor. DİSK’in SGK verilerine dayanarak hazırladığı rapor, kıdem tazminatı alabilen işçi sayısının oldukça az olduğunu ortaya koyuyor. İşten çıkış bildirimlerinde kullanılan kodların kritik bir rol üstlendiği belirtiliyor.
İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATI ALMA HAKKI AZALIYOR
SGK verilerine göre, son yıllarda işten çıkış bildirgelerinin sayısında önemli bir artış yaşanmış durumda. İşten çıkış belgelerinin sigortalı işçi sayısına oranı sürekli olarak yükselirken, kıdem tazminatı alabilenlerin oranında ise ciddi düşüşler gözlemleniyor. Özellikle istifa eden işçilerin sayısının artması, kıdem tazminatı haklarının kullanımını da olumsuz etkiliyor.
Kod 3 olan işten çıkışlar, genellikle istifa durumlarını ifade ediyor ve bu durumda işçiler kıdem tazminatı hakkını kaybediyor. Diğer nedenlerle yapılan çıkışlar da kıdem tazminatı alabilme şansını azaltıyor. Bu durum, işçilerin kıdem tazminatı haklarını kaybetmesine ve işverenlerin maliyetlerini azaltmaya yönelik bir politikanın izlendiği gibi yorumlanıyor.
KIDEM TAZMİNATI SORUNU DERİNLEMESİNE İNCELENMELİ
İşten çıkış bildirimlerindeki artışın, işçilerin kıdem tazminatı haklarının gasp edilmesi anlamına gelmesi endişe verici bir durumdur. Kıdem tazminatı alabilme hakkını kaybeden işçi sayısının artması, çalışma hayatındaki adaletsizlikleri ve güvencesizliği gözler önüne seriyor. Bu nedenle, kıdem tazminatı sorununun detaylı bir şekilde ele alınarak çözüm yolları aranmalıdır.