Arabuluculuk başvuruları 5 milyonu geçti, artık başvuranlar için umut var.
Bakan Tunç: Arabuluculuk Uygulaması Yargının İş Yükünü Azaltıyor
Adalet Bakanı Tunç, ceza adalet sisteminin etkinliğini artırmak ve yargının iş yükünü hafifletmek amacıyla hayata geçirilen arabuluculuk uygulaması hakkında son verileri paylaştı.
Arabuluculuk Uygulamasının İlerleyişi
İlk kez 2013 yılında Türkiye’de uygulanmaya başlanan arabuluculuk, çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Bakan Tunç, hukuki uyuşmazlıkların arabuluculuk ile daha kısa sürede ve daha az maliyetle çözüme kavuşturulmasının sağlandığını belirtti.
Adalet Bakanlığı Verilerine Göre
Adalet Bakanlığı tarafından getirilen arabuluculuk uygulamasına tabi olan dosya sayısı 5 milyonu aştı. İhtiyari, kira, iş, ticaret ve tüketici uyuşmazlıklarında başarılı bir şekilde uygulanan arabuluculuk, uyuşmazlıkların hızlı bir şekilde çözülmesine yardımcı oluyor ve mahkemelerin iş yükünü azaltıyor. Ayrıca, toplumsal uzlaşı kültürüne de katkı sağlıyor.
Anlaşma İle Sonuçlanan Dosyalar
Arabuluculuk; iş uyuşmazlıklarında 1 Ocak 2018’den, ticari uyuşmazlıklarda 1 Ocak 2019’dan, tüketici uyuşmazlıklarında ise 28 Temmuz 2020’den itibaren zorunlu olarak uygulanıyor. Bugüne kadar 5 milyon 690 bin 220 dosya sisteme girdi. Bu dosyaların 3 milyon 679 bin 537’si anlaşma ile çözüme kavuşturuldu.
Başarı Oranları ve Süreç
İş uyuşmazlıklarında anlaşma oranı %51, ortalama çözüm süresi ise 10 gün. Ticari arabuluculukta anlaşma oranı %42, çözüm süresi ise 20 gün. Tüketici uyuşmazlıklarında ise başarı oranı %38. İhtiyari arabuluculukta anlaşma oranı %97 olarak gerçekleşti. Kira arabuluculuğunda ise başarı oranı %58.
Farklı Uyuşmazlık Türlerinde Arabuluculuk
Ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve tarım sözleşmesi uyuşmazlıklarında da arabuluculuk uygulaması etkili bir şekilde devam ediyor. Toplam 45 bin 941 dosyanın müzakeresi tamamlandı ve 12 bin 996 dosyada anlaşma sağlandı.