Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Güneş tutulmasının depremi tetikleyip tetiklemediğini anlattı.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Güneş Tutulması ve Depremler Arasındaki İlişki Üzerine Açıklamalar
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, güneş tutulması olayının Türkiye’yi etkilemediğini belirterek detayları şu sözlerle aktardı; Güneş tutulmasının izlenebildiği yerler arasında yer alan Meksika-Kanada arası bölgelerde bu doğa olayını gözlemleyebildiklerini ancak ülkemizin bu olayla doğrudan bir ilişkisinin olmadığını vurguladı. Hatırlanacağı üzere, 1999 depreminden sonra bir güneş tutulması yaşanmış ve aralarında bir ilişki olabileceği söylentisi ortaya atılmıştı.
Ardından 2006 yılında Tokat üzerinden geçecek bir depremin ardından Kuzey Anadolu Fayı’nın tetiklenebileceği şeklinde bir spekülasyon gündeme gelmişti. 2030 yılına yönelik de benzer iddiaların bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ersoy, tarih boyunca güneş tutulmalarının genellikle kötüye işaret edildiğini ifade etti ve bu konuda bilim dışı ve bilim içi birçok söylentinin olduğunu dile getirdi. Ancak yapılan çalışmalarda bu olaylar arasında ciddi bir bağlantı kurulamadığını belirtti.
Prof. Dr. Ersoy ayrıca, Ay’ın Dünya üzerinde yarattığı çekim kuvvetinin, Güneş’ten çok daha yakın olmasından kaynaklandığını ve bu durumun günlük gelgit olaylarına sebep olduğunu da vurguladı. Bilimsel verilere dayanarak, güneş tutulmaları ile depremler arasında doğrudan bir ilişkinin olmadığını net bir şekilde açıkladı.
Görüldüğü üzere, Güneş tutulmaları tarih boyunca birçok spekülasyona neden olsa da bilimsel açıdan yapılan araştırmalar bu tür iddiaların temelsiz olduğunu ortaya koymaktadır. Her doğa olayında olduğu gibi, güneş tutulmalarının da mantıklı ve bilimsel bir şekilde ele alınması gerektiği unutulmamalıdır.