MANŞETLER

“Emeklilik için toplu prim ödemesi yapılabilir mi?”

EMEKLİLİK İÇİN TOPLU PRİM ÖDEMESİ YAPILABİLİR Mİ?

Dayımın doğum tarihi 01.03.1963. Sigorta başlangıç tarihi 06.09.2002. Emekli olması için gerekli yaş ve prim günü nedir? Bu primleri toplu ödesek emekli olabilir mi? Vereceğiniz bilgiye göre dayımı yönlendireceğim. (Elif D.)

Emeklilik için normalde toplu prim ödenmesi söz konusu değildir. Sigorta primi ya çalışmaya bağlı olarak ya da isteğe bağlı sigorta yoluyla ödenir.

  • SSK (4/a), BAĞ-KUR (4/b) ve Emekli Sandığı (4/c) kapsamında çalışanlarda olduğu gibi isteğe bağlı sigorta primleri aylık olarak ödenir.
  • Askerlik, doğum gibi sebeplerle çalışmaya ara verenler bu süreler için borçlanma yaparak prim ödemesi yapabilirler.

BAĞ-KUR kapsamında çalışanlardan prim borcunu ödeyemeyenlerin prim borçları zaman çıkan af kanunları ile siliniyor. Prim borçlarının silindiği dönemi kapsayan sigortalılık süreleri ise durduruluyor.

Bu kişiler daha sonra ekonomik durumları uygun hale geldiğinde o günkü asgari ücret üzerinden toplu prim ödemek suretiyle daha önce durdurulmuş sigortalılık sürelerini ihya ederek emekliliğe saydırabiliyorlar.

Toplu prim ödemesi sadece 3201 Sayılı Kanun kapsamında yurt dışı borçlanmaları için söz konusudur.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşı kadınlar hiçbir işte çalışmamış olsalar dahi 18 yaşından sonra yurt dışında geçen süreler için toplu prim ödedikleri takdirde, yaş koşulunu da yerine getirmişlerse hemen emekli olabilirler.

BORDROLU ÇALIŞANLAR KİRA VERGİSİ ÖDEMEK ZORUNDA MIDIR?

Özel sektörde beyaz yaka olarak çalışmaktayım. Aynı zamanda bir gayrimenkul sahibiyim. Buradan da cüzi bir kira gelirim var. Gelir vergisi beyannamesi verip vermeyeceğim hakkında net bir bilgim yok. Bordrolu çalışan olduğum için, maaşımı almadan zaten vergisi işveren tarafından kesilip devlete ödeniyor ama kira gelirim için ayrıca beyanname vermem gerekiyor mu? (Aydın A.)

Gayrimenkul sahipleri, elde ettikleri kira geliri o yıl için belirlenen limiti aştığı takdirde ertesi yılın mart ayında gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadır. Kira geliri için ödenen vergi bakımından işçi ve memur olarak çalışanlara bir ayrıcalık tanınmamaktadır.

  • 2023 yılında 21 bin lirayı aşan konut kira geliri veya 150 bin lirayı aşan işyeri kira geliri elde edenlerin bu yıl beyanname vermesi gerekiyor.
  • 2024 yılında 33 bin lirayı aşan konut kira geliri veya 230 bin lirayı aşan işyeri kira geliri elde edenler ise gelecek yıl mart ayında beyanname verecekler.

SGK’YA ÖDENEN BORÇLANMA PRİMLERİ GERİ ALINABİLİR Mİ?

Ben yurt dışından 5400 gün için dövizle ödeme yaptım. Çalışıyorum diye emekli olamıyorum. Primlerimi geri çeksem güncel borç tutarı üzerinden mi yoksa ödediğim tarihteki parayı mı alabilirim? Enflasyon güncellemesi yapılıyor mu? (Alper)

Yurt dışı borçlanmalar prime esas kazancın yüzde 45’i oranında prim ödeyerek yapılmaktadır. Borçlanma yapanlar prime esas kazanç tutarını genellikle asgari ücret olarak belirliyorlar. Emekli aylığı bağlanmamış olması şartıyla yurt dışı borçlanma tutarının tamamı iade edilmektedir.

İade işlemi faizsiz olarak yapılır. Herhangi bir güncelleme yapılmaz. Öd­emeyi yaptığınız tarihteki tutarı faizsiz olarak geri alabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

1972 doğumluyum. 1987 çıraklık eğitim merkezi, 1991 uzun vadeli sigorta girişim var. 1940 gün SSK, 3840 gün BAĞ-KUR olmak üzere toplam 5870 günüm var. Bir yıl önce işyerini kapattım. Bir yıldır sigortalı olarak çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum? (Ömer Ş.)

SSK’dan emeklilik için gerekli prim gün koşulunu tamamlamış bulunuyorsunuz. Son 7 yıllık hizmet süresinin çoğunluğu BAĞ-KUR’da geçtiği için BAĞ-KUR’u bıraktıktan sonra 4/a (SSK) kapsamındaki prim günlerinizi 1260’a tamamladığınız takdirde hemen emekli olabilirsiniz.

Askerlik borçlanma hakkınız bulunuyorsa borçlandığınız süre kadar daha erken emekli olmanız mümkündür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu