MANŞETLER

Phaselis’teki iki koya insanların girebilecekleri plaj izni iptal edildi, ihale iptal edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Phaselis Antik Kenti Çevresindeki Plaj Projesi Hakkında Mahkeme Kararları Aldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün ihalesini alan özel şirket, geçen yıl şubat ayında Kemer ilçesindeki antik Likya kenti Phaselis’in sınırları içerisinde bulunan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı niteliğindeki Alacasu ve Bostanlık koylarındaki 2 halk plajı projesinin inşaatına başladı.

Bu gelişme üzerine bazı çevre örgütleri ve meslek odaları, içerisinde büfe, kafe, tuvalet gibi ünitelerin bulunduğuna dair projelerin iptali için yargıya başvurdu.

Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi Yapım İşi adıyla ihale edilen projeye açılan davalardan birinde, Antalya 3. İdare Mahkemesi, çalışmaların telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesiyle nisan ayında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İkinci davadaysa Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve çevreciler, milli park sınırları içerisinde bulunan 1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit olan Antalya Phaselis Antik Kenti’nde halk plajı ve günübirlik tesis yapım ihalesinin iptalini istedi ve Ankara 11. İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Antalya 3. İdare Mahkemesi ise Koruma Bölge Kurulu’nun verdiği kararları iptal ederek, proje izinlerinin mahkeme tarafından etkisiz hale getirilmesine karar verdi.

Açılan davalar sonucunda kazananın Antalya halkı ve şehri olduğu vurgulanırken, projenin büyüklüğünün azaltıldığı ve inşaatın durdurulduğu belirtildi. Ayrıca, projeyle ilgili mevzuata, kamu yararına ve hukuka uygun olmadığına varılarak projenin iptal edildiği ifade edildi.

İnşaatın, bölgenin arkeolojik kalıntılarına ve doğal alanlara zarar verdiğini söyleyen dava avukatı Tuncay Koç, projenin iptali konusunda mahkemelerin aldığı kararları destekledi.

Çevreci gruplar ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin baskıları sonucunda, doğal ve arkeolojik değerlerin korunması adına verilen bu kararlar, bölgeyi koruma adına önemli bir adım olmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu