MANŞETLER

Pişerken rahatsız edici bir koku yayıyor ama sağlığınıza olan faydası kokusuna değer!

Beyaz Lahana: Sağlığınız İçin Mucizeler Yaratan Bir Sebze

İçeriğindeki kükürtlü bileşikler, A, C ve K vitaminleri sayesinde antioksidan özelliği oldukça güçlü bir sebze olan beyaz lahana, pek çok hastalığa karşı koruyucu etki yapıyor.

DİKKAT: Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli kullanılmalı.

HİPERTİROİDİ OLANLAR: Beyaz lahanayı hipertiroidi olan yani tiroitleri az çalışan kişilerin haftada iki kezden fazla tüketmeleri uygun görülmemekte.

Birçok sebzeye göre, C vitamini yönünden içeriği çok daha kuvvetli olan beyaz lahana, enfeksiyonlara karşı koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor.

SİNİRLERİ GÜÇLENDİRİYOR: Beyaz lahana tiamin, riboflavin ve niasin gibi B grubu vitamin içeriği de yüksek bir sebze. B grubu vitaminler özellikle sinir sistemi için son derece faydalı.

Beyaz lahananın bağışıklık kuvvetlendirici özellikleri de var. 1 porsiyon kadar beyaz lahana yemeği ya da salatasını tükettiğinizde günlük B vitamini ihtiyacınızın yüzde 10’unu karşılayabilirsiniz.

TOK TUTUYOR, ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUYOR: Lif açısından zengin olan beyaz lahana bu sayede uzun süre tok tutuyor. Kalorisi oldukça düşük olan beyaz lahana diyetler için oldukça uygun bir sebze. 100 gramında 24 kcal enerji var.

Yapısında bulunan lif ve bazı maddeler ile diüretik yani vücuttan suyu atmaya yardımcı bir sebze olan beyaz lahana, bu sayede dolaşımın iyi olmasını, ödemin azalmasını sağlıyor.

KEMİKLERİ KORUYOR: Günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 10’u, 100 gram beyaz lahana ile karşılanabiliyor. Üstelik beyaz lahananın çiğ ya da pişmiş olması kalsiyum içeriğini etkilemiyor.

Yüksek tansiyonu, ödemi olan kişiler tarafından yemeği ya da salatası rahatlıkla tüketilebilir. Ayrıca yaprak kısımlarında daha yoğun olarak bulunan posa sayesinde de bağırsak hareketlerini artırıcı özelliği oldukça yüksek bir sebze.

KANSERE KARŞI KORUYOR: Antioksidan kapasitesi yüksek bir sebze olan beyaz lahana, serbest radikallere karşı savaşıyor ve kansere karşı koruyor.

TURŞUSU PROBİYOTİK ÖZELLİĞE SAHİP: Turşunu yaparak beyaz lahanaya probiyotik özellik kazandırabilirsiniz. Probiyotikler bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerdir.

Sadece unutulmaması gereken şey, turşuyu mutlaka sirke ile hazırlamak ve olgunlaştığında hem lahanasını yemek hem de suyunu içmek.

BEYAZ LAHANA TURŞUSU TARİFİ: 3 kilo ağırlığında bir lahanayı istediğiniz büyüklükte doğrayıp yıkadıktan sonra tuz ile iyice ovun. Sabaha kadar süzülerek bekleyen lahanaları, süzülen suyunu kullanmadan temiz bir 5 kiloluk cam kavanoza sıkıca yerleştirin.

Aralara 5-6 diş sarımsağı ve eğer isterseniz havuç dilimlerini koyun. Kavanozun üzerine 7-8 adet nohut ekledikten sonra 1,5 su bardağı sirkeyi kavanoza dökün. Üzerini, içine 4 yemek kaşığı kayatuzunu eklediğiniz kaynamış ve soğutulmuş su ile doldurun.

İçinde hava kabarcıkları olmamasına ve kapağını kapadıktan sonra da hava almamasına özen göstererek karanlık bir yerde, oda sıcaklığında 2 hafta beklettikten sonra tüketebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu