SAĞLIK

Gebelik zehirlenmesi, hem anne hem de bebeği olumsuz etkileyebilecek ciddi riskler taşıyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru’dan Önemli Uyarılar

Prof. Dr. Selahattin Kumru, bebek eşinin (plasenta) gelişimini tamamlamadan önce alınacak önleyici tedbirlerin büyük önem taşıdığını vurguluyor.
Bu önleyici yaklaşımların erken gebelik haftalarında başlanmasının başarı açısından kritik olduğunu belirten Kumru, anne adaylarına ve anne olmayı düşünen kadınlara önemli önerilerde bulundu.

Preeklampsi adlı hastalığın, gebeliğin ikinci yarısında yani 20. haftasından sonra ortaya çıkan, hem anne hem de bebeği risk altına alabilen ciddi bir hastalık olduğunu açıklayan Kumru, bu hastalığın neden oluştuğunun henüz tam olarak anlaşılamadığını belirtiyor.
Ancak, preeklampsi gelişiminde bebeğin eşinin rahim duvarına yerleşiminin normalden kötü olduğu durumlarda hastalığın gözlemlendiğini belirtiyor. Bu durumun, annenin vücudundaki tüm damarları etkilemesi sonucunda annenin tüm organlarını tehdit eden sistemik bir hastalık haline geldiğine dikkat çekiyor.

Özellikle hipertansiyon, diyabet, böbrek hastalıkları ve sistemik bağ dokusu hastalığı gibi sağlık sorunlarına sahip olan anne adaylarının daha büyük risk altında olduğunu belirten Kumru, bu nedenle gebelik planlayan kadınların bu riskleri göz önünde bulundurarak sağlık uzmanlarıyla işbirliği içinde olmalarını tavsiye ediyor. Önleyici tedbirlerin bu noktada hayati önem taşıdığını belirten Kumru, aksi durumda gebeliğin ilerlemesiyle birlikte hem bebek hem anne için hayati risklerin ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor.

Kumru, gebelik zehirlenmesinin damarlarda hasara yol açtığı için bütün sistemleri etkilediğini belirtiyor. Beyinde damar dışına sıvı sızmasının beyin ödemine neden olabileceğini ifade eden Kumru, bu durumun annede baş ağrısı, görme bozuklukları, kafa içi basıncında artış, kusmalar gibi belirtilere yol açabileceği konusunda uyarıyor. Eklampsi durumunda annenin akciğere kaçan materyalden dolayı akciğer hasarı gibi ciddi sonuçlarla karşılaşabileceğini belirten Kumru, bu nedenle bu tür şikayetleri olan kadınların gebe kalmadan önce mutlaka bir kadın doğum uzmanına ya da perinatoloji uzmanına başvurmaları gerektiğinin altını çiziyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu