Diş çürüklerinin nedeni sonunda keşfedildi!
Bilim İnsanları Antik Dişlerden Elde Edilen Bilgilerin Beslenme ve Diş Sağlığı Üzerindeki Etkilerini Araştırıyor
Bilim insanları, keşiften elde edilen bilgilerin, insan beslenmesindeki değişikliklerin, çürüklerin ve diş eti hastalıklarının yaygınlaşmasına etkisini anlamaya çalışıyor. CNN’in haberine göre, İrlanda’nın Limerick kentindeki kireçtaşı mağarasında yapılan arkeolojik kazılarda, milattan önce 2280-2140 yıllarına tarihlenen Bronz Çağı’na ait olduğu belirlenen insan diş ve kemik kalıntıları bulundu.
Araştırmanın ana yazarı, Dublin Trinity College Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Lara Cassidy, dişlerde bulunan, çürüklere yol açan ağız bakterisi Streptococcus Mutans’ı (S. Mutans) açıkladı. Dişlerde çürümeye ve DNA bozulumuna neden olan bu bakterinin, asit üreten doğası sebebiyle genomik kayıtlarda nadiren bulunduğunu belirtti.
Cassidy’a göre, şeker ve tahılın yaygınlaşmasıyla beslenme alışkanlıklarının değiştiği son birkaç yüzyılda, bakterinin zarar verme yeteneğinin daha da arttığı ortaya çıktı. Antik dönemlerde tüketilen besinlerin daha az rafine şeker ve işlenmiş gıdalar içerdiğini vurgulayan Cassidy, buğday ve arpa gibi tahılların yetiştirildiği dönemlerde diş çürüklerinin sık görüldüğünü belirtti.
Araştırmacılar, antik mikrobiyomların bugüne nazaran çok daha fazla biyolojik çeşitlilik içerdiğini ve bu çeşitliliğin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini vurguladı. Araştırma, Molecular Biology and Evolution dergisinde yayımlandı.
Bu bulgular, insan beslenmesindeki değişimlerin, çürüklerin ve diş eti hastalıklarının yaygınlaşmasındaki rolünü anlamamıza yardımcı olabilir. Araştırmacılar, mikrobiyomun (insan derisi ve vücudunda doğal olarak yaşayan bakteriler gibi mikroorganizmalar) sadece ağız değil aynı zamanda bağırsak mikrobiyomunu nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için çalışmalarını sürdürüyor.