Tereyağının Besin Değeri: Tereyağı Kaç Kalori İçeriyor?
Tereyağı: Besin Değeri ve Üretim Süreci
Tereyağı, mutfakların ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan bir yağ çeşididir. Ülkemizin her köşesinde tercih edilen tereyağının 100 gramında 0,06 g karbonhidrat, 0,85 g protein ve 81,11 g yağ içerir. Lif içermeyen tereyağında aynı zamanda 191 mg kolesterol, 11 mg sodyum, 24 mg potasyum, 24 mg kalsiyum, 559 mg A vitamini ve 0,02 mg demir bulunur.
Tereyağının yüksek kalorili bir yiyecek olmasına rağmen, ülkemizde sıkça tüketilir. 1 porsiyon tereyağında yaklaşık 215 kalori, 1 pakette 1793 kalori ve 100 gramında ise 717 kalori bulunur. 100 gram tereyağının içeriği ise 0,06 g karbonhidrat, 0,85 g protein ve 81,11 g yağ şeklindedir; bu da %1’in protein, %99’unun ise yağ olduğu anlamına gelir.
Tereyağı, genellikle inek ve koyun sütünden elde edilir ve diğer hayvanlardan üretilen tereyağlarının tercih edilme oranı daha düşüktür. Geleneksel yöntemlerle üretilen tereyağı için süt özel yayıklarda 2-3 gün bekletilir, üstte oluşan krema ayrı bir kapta bekletilir ve daha sonra çırpılarak süt yağının ayrışması sağlanır. Krema süt ile karıştırılarak dövme işlemi gerçekleştirilir ve tereyağı olgunlaşmaya bırakılır. Tereyağının en kaliteli üretiminin Fransa’da gerçekleştiği kabul edilse de Türkiye’de en çok Trabzon ve çevresinde üretilir; özellikle Karadeniz mutfağında en iyi tereyağının yapıldığı bilinir.
Tereyağının doğal rengi beyazdan sarı tonlarına değişebilir. Genellikle doğal yollardan üretilen tereyağı sarı renge sahiptir. Sütün hangi ineğe ait olduğu ve o ineğin beslenme durumu tereyağının rengini etkiler. Örneğin, çimlerle beslenen ineklerin sütünden üretilen tereyağı sarı renge sahipken, suni yemlerle beslenen hayvanların tereyağları daha beyaz olabilir. Avrupa ülkeleri, ineklere beta-karotenoid içeren yemler vererek tereyağının rengini daha da sarılaştırmaya çalışmaktadır.