Yabancı deneyimler için YKS zorunluluğu rafa kalktı
YÖK, Yurtdışı Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde Değişikliğe Gitti
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti. Alınan karar doğrultusunda; yurt dışı yükseköğretim kurumlarına başvuru yapacak öğrencilere kayıtta YKS puan şartı getirildi. YKS’den istenen puan alınamazsa denklik başvuruları reddedilecek. Yurtdışındaki üniversitelerde Tıp, Hukuk, Mimarlık, Mühendislik, Öğretmenlik, Diş Hekimliği ve Eczacılık gibi bölümlerde okumak isteyen öğrencilerin, ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavında da ilgili program için aranan sıralama dilimine girecek.
Dünya Üniversite Sıralaması Şartı Getirildi
Türkiye’de başarı sıralaması şartı aranan tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından mezun olanların denklik başvurularının değerlendirilmesinde, yükseköğrenime başlanılan yıl YÖK tarafından belirlenen sıralama kuruluşları tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarının en az ikisinde ilk binde yer alan üniversitelerden mezun olanların denklik başvuruları kabul edilecek. YÖK tarafından tanınmayan yükseköğretim kurumlarında görülen eğitim-öğretim sonunda alınan diplomalara ve mezuniyet belgelerine ilişkin denklik başvuruları reddedilecek.
Sorbbonne’a Gitmeye Hazırlanan Öğrenci: “YKS’ye Yönelik Bir Hazırlık Yapmadım”
Fransızca eğitim veren özel bir Fransız Lisesinde burslu okuyan ve hayali Sorbonne Üniversitesi’ne gitmek olan bir 12. Sınıf öğrencisi, ilkokul ve ortaokul eğitimini Anadolu’da devlet okullarında tamamladığını belirterek, pandemiye rağmen Fransızca yanında İngilizce öğrendiğini ve Avrupa ve Amerika’daki üniversitelerden kabul alabilmek için 9. Sınıftan beri çok çalıştığını söyledi. Ancak, YKS’ye yönelik bir hazırlık yapmadığını belirterek, YKS’de başarı sıralamalarını geçemeyeceklerini ifade etti.
Lisede Tüm Derslerİ İtalyanca Okudum
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel İtalyan Lisesinde okuyan 12. Sınıf öğrencisi, lisede tüm temel dersleri İtalyanca okuduğunu ve İtalya’da tıp eğitimi almayı hedeflediğini belirterek, YKS’ye çalışmak için yeterli zaman olmadığından endişe duydu.
Öğrencilerde Şok Etkisi Yarattı
Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği Başkanı Eren Göker, YÖK’ün, YKS’ye 3 aydan kısa bir süre kala bu yönetmeliği yayımlamış olmasının lise son sınıfta olan ve eğitimine yurt dışında devam etmeyi planlayan öğrencilerde şok etkisi yarattığını belirtti. Göker ayrıca, Yabancı Özel Okullar ve Uluslararası Bakalorya (IB) Diploma Programındaki öğrencilerin YKS içeriğine uygun eğitim almadıklarına dikkat çekti.
Türkiye’de Okumak İsteyenler İçin Dezavantaj
Göker, yurt dışında eğitim almayı planlayan öğrencilere YKS’ye girip asgari başarı sıralamasını sağlamaları zorunluluğunun, Türkiye’deki üniversite kontenjanlarının dolmasına neden olabileceğini ve Türkiye’de okumak isteyen öğrenciler için dezavantaj yaratabileceğini vurgulayarak, YÖK’ten ilgili yönetmeliği tekrar değerlendirerek gerekli revizyonu yapmasını talep ettiklerini belirtti.