IC Enterra’nın Halka Arzı Yolda: Şirket, Yatırımcılarla Buluşmaya Hazırlanıyor
IC Holding çatısı altındaki IC Enterra Yenilenebilir Enerji Halka Arz Ediliyor
1968 yılında kurulan IC Holding çatısı altındaki IC Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz ediliyor. Yüzde 20.03’ü halka arz edilecek olan şirketin geri kalan payları İçdaş Enerji’ye ait olacak. Şirketin halka arzının yüzde 38’i ortak satışı şeklinde gerçekleşecek, geriye kalan yüzde 62 ise sermaye artırımı ile şirket sermayesine eklenecek. Şirket paylarının yüzde 75’i yurtiçi bireysel yüzde 25’i ise yurtiçi kurumsal yatırımcılara satılmak üzere ayrıldı.
Halka arzdan elde edilen gelir ile yatırım yapacaklarının altını çizen IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, “Biz bir büyüme hikayesini halka arz ediyoruz. Yatırımcılardan kısa sürede portföyünü 2’ye 3’e katlayacak bir büyümeye ortak olmalarını istiyoruz,” dedi.
Halka arz geliriyle Hatay’da 136, Erzincan’da 61 megavat güneş enerjisi ve 485 megavatlık depolamalı rüzgar ve güneş santralı projelerini hayata geçireceklerini belirten Kızılok, “2 yıl sonunda 388 megavattan yaklaşık 3 kat büyüme ile 1.200 megavatlık bir kapasiteye ulaşacağız. Ek yatırımlarımız da olacak,” dedi.
Kurulurken halka arz düşünülmüş, şirketin 15-20 yıl öncesinde ortaklar tarafından kurulurken ileride halka arz edilmeyi düşünerek yola çıkıldığını belirten Kızılok, “Bugüne kadar projeleri geliştirme, işletmeye alma, finansal durumu düzeltip borçlanmayı azaltma ve sürdürülebilir bir büyümeyi hayata geçirmeyi başardıktan sonra halka arz düşünülüyordu. Aynı zamanda yeni yatırımlarla şirketi büyütmek hedeflendi. Bunlar bir araya geldiğinde halka arza karar verildi,” şeklinde konuştu.
Türkiye’de son 25 yılda dünyadaki trendlere paralel olarak faaliyet alanı olan yenilenebilir enerjinin önemli bir gelişim içinde olduğunu anlatan Kızılok, “Kamu otoritesi her şekilde yenilenebilir enerji yatırımlarını destekliyor. Dünyada Rusya-Ukrayna krizi, zaten hızlı olan gelişime ivme verdi. Ülkemizde 20 yılı aşkın süredir işlerin döndüğü bir piyasa var. Elektrik piyasası kanunu ile oldukça düzenli bir piyasaya sahibiz,” dedi.
Borç 14 Milyar TL’den 9.6 Milyar TL’ye İndi
Şirketin toplam borcunun 9.6 milyar lira olduğunu belirten Kızılok, yılda 2.3 ile 2.7 milyar lira arasında gelir (FAVÖK) elde ettiklerini ve son üç yıllık cirolarının sırasıyla 2021’de 1.7 milyar, 2022’de 3.1 milyar ve 2023’te de 2.9 milyar lira ciro elde ettiğini açıkladı. Şirketin net finansal borcunun 2021’deki 14 milyar lira seviyesinden önce 9.6 milyar liraya düştüğünü dile getirdi. Kızılok, tüm borcun uzun vadeli proje finansmanı olduğunu vurgulayarak halka arz gelirinin borç ödemede kullanılmayacağını belirtti.
Üç Ayrı Projeyi Hayata Geçirecek
IC Enterra’nın 1998 yılında kurulan İçdaş Enerji’nin bir parçası olarak 9 hidroelektrik santralını işlettiğini söyleyen Kızılok, “25 yıllık bir deneyim ile bugün yeni bir marka ile piyasaya giriyoruz. 2023 sonunda bütün yenilenebilir enerji projelerimizi IC Enterra çatısı altında topladık. Şirketin yüzde 91.12’si İçdaş Enerji’ye, yüzde 8.8’i ise İçdaş İnşaat’a ait. İçdaş İnşaat halka arzda paylarını satarak ortaklıktan çekilecek. Toplam 388 megavat büklüğündeki santrallerimiz Türkiye’nin 3 farklı bölgesinde bulunuyor. Ayrıca Hatay Erzin’de 136 megavatlık güneş enerjisi projesi devam ediyor,” dedi.
Hem operasyonel iyileştirmeler hem de kurulu güçlerini büyüterek ilerlediklerini belirten Kızılok, “Hatay’daki güneş enerjisi projelerinin yanı sıra Erzincan’da 61 megavatlık bir santral projesine yatırım yapacaklarını ve sonrasında 485 megavatlık depolamalı rüzgar ve güneş santralı projelerini hayata geçirmeyi hedeflediklerini ” sözlerine ekledi. Kızılok, Hatay ve Erzincan’daki yatırımların 2024 ve 2025 yıllarında tamamlanacağını ifade etti. Depolamalı enerji santrallarının ise 2025 sonrasında devreye gireceğini belirtti.