YAŞAM

Prof. Dr. Bünyamin Kaplan, kolon kanserinden korunmada beslenmenin önemine vurgu yapıyor.

Kolon Kanseri: Sinsi Tehlike Her An Kapını Çalabilir!

Acıbadem Kayseri Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bünyamin Kaplan, kolon yani kalın bağırsak kanserinin Türkiye ve dünyada en sık karşılaşılan kanser türlerinden biri olduğunu vurguluyor.

Prof. Dr. Kaplan’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye’de kolon kanseri erkeklerde biraz daha fazla görülse de genel olarak ikinci veya üçüncü sırada yer alıyor. Kadınlarda ise meme ve tiroid kanserlerinin ardından kolon kanserleri geliyor. Dünya genelinde ise bazı bölgelerde kolon kanserinin ikinci sıklıkta olduğu biliniyor.

Kolon kanserinin belirtilerinden bahseden Prof. Dr. Kaplan, hastaların genellikle büyük abdestte zorlanma ve kanama gibi durumlarla başvurduğunu belirtiyor. Ancak hastalığın ilerlemesiyle birlikte belirtiler de artabiliyor.

Tanı konulması için yapılması gereken fiziksel muayenenin ardından endoskopi gibi tetkiklerin yapılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Kaplan, kolon kanserinin bağırsağın son kısmında daha çok görüldüğünü ifade ediyor.

Kolon kanseri tanısı konulduğunda cerrahi müdahalenin en hızlı ve doğru çözüm olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaplan, bazı durumlarda hastalığın ilerlemesi nedeniyle ameliyatın mümkün olmayabileceğini de belirtiyor.

Beslenme alışkanlıklarının kolon kanseri riskini etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Kaplan, işlenmiş ve katkı maddeli gıdalardan uzak durmanın önemine vurgu yapıyor. Sağlıklı beslenme, spor yapma, kilo kontrolü ve düzenli taramaların kansere karşı koruyucu önlemler olabileceğini söylüyor.

Son olarak, genetik risk taşıyan kişilerin daha erken yaşlarda tarama testlerine başlaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kaplan, Türkiye’de ortalama olarak 50 yaşında başlanan kolon kanseri taramalarının, genetik risk taşıyan ailelerde 45 yaşında başlatılması gerektiğini vurguluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu