GÜNDEM

Marmara Denizi’nde Yeniden Müsilaj Tehlikesi Uzmanları Endişelendiriyor!

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar’dan Denizanaları ve Müsilaj İle İlgili Uyarılar

Denizanalarının aşırı artışının fitoplanktonik organizmaları strese sokarak müsilaj oluşumunu tetikleyebileceğini belirten Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, denizanası artışının balık popülasyonunu da olumsuz etkilediğini vurguladı. Hamsi, istavrit, uskumru, kolyoz gibi balık türlerinin bu durumdan nasibini aldığını ifade etti.

Küresel Isınma ve Denizanalarının Yayılımı

İstanbul Boğazı’nın kıyılarında yoğunlaşan denizanalarının nedeni olarak küresel ısınma etkisi, deniz kirliliği ve kıyı tahribatı gösteriliyor. Prof. Dr. Okyar, son yıllarda Marmara Denizi’nde yeni ve istilacı denizanası türlerinin artış gösterdiğini belirtti. Denizanalarının, özellikle ekosistemi değişerek yayılım alanlarını genişlettiği açıklandı.

Denizanaları ve Müsilaj Oluşumu

Prof. Dr. Okyar, denizanalarının bakteriyel aktiviteyi tetikleyerek müsilaj oluşumuna zemin hazırladığını açıkladı. Denizlerdeki organik madde miktarının artmasıyla fitoplanktonik organizmaların stres altında kalabileceğini ve müsilaj oluşum olasılığının artabileceğini belirtti. Müsilaj oluşumunda denizanalarının rolünün, besin rekabeti yoluyla balıkların stoklarını azalttığını dile getirdi.

Balık Popülasyonu ve Denizanaları

Denizanalarının balık stoklarını etkilediğini belirten Prof. Dr. Okyar, denizanalarının yumurta ve larvaları üzerinden beslenerek balıklarla besin rekabetine girdiğini söyledi. Balıkların üreme potansiyelini azaltarak yeni stok oluşturmasını engellediğini ifade etti. Bazı balık türlerinin denizanalarından beslendiğini ancak denizanalarının aşırı artışının balıkların beslenme alışkanlıklarını da değiştirdiğini belirtti.

Denizanaları ve Kıyı Yaşamı

İstanbul Boğazı’nda denizanalarının artışıyla birlikte kıyılarda biriken denizanalarının endişe yarattığını dile getiren Prof. Dr. Okyar, denizanalarının rüzgar yönüne bağlı olarak belirli bölgelerde yoğunlaştığını belirtti. Denizanalarının artışının müsilaj oluşumuna zemin hazırladığını ve denizlerdeki ekosistemi etkilediğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu